Educació atura els canvis previstos en Formació Professional per falta de consens
Un estudiant de Formació Professional (ACN)

Educació atura els canvis a l'FP davant les queixes de sindicats i patronal

Els sindicats denuncien que la modificació de la Formació Professional, que havia d'entrar en vigor al setembre, era "una reforma curricular exprés i low cost"

Actualitzat

El Departament d'Educació fa marxa enrere i renuncia als canvis en Formació Professional (FP) que volia implantar el curs que ve i que havien generat molt de malestar entre la comunitat educativa i els sindicats. El govern ha anunciat que pactarà amb ells, i també amb les empreses, una reforma que defineixi un nou model d'FP per al curs 2020-21.

Els sindicats han rebut la notícia durant l'última les moltes protestes que havien convocat aquest matí davant d'Educació. Consideren que el Departament havia tirat pel dret i havia introduït una sèrie de canvis en l'organització i en el currículum de la formació professional de manera unilateral i precipitada.

 

Protesta de sindicats davant el Departament d'Educació contra la reforma de l'FP el 28 de maig (ACN)

 

Jesús Martín, d'UGT Catalunya i membre del Consell Català d'FP, apunta que la reforma "és una cosa que s'ha de consensuar entre tots, i no des de la imposició" i Joan Alís, responsable d'FP Sindicat Professors de Secundària, assenyala que "l'objectiu de les empreses és obtenir beneficis, i no formar els alumnes. No formaran mai els alumnes com els formem als instituts".

I és que la reforma suposava –ja per a aquest setembre– un augment d'hores de pràctiques a les empreses i la voluntat de fer uns estudis més competencials per reduir l'abandonament escolar. Segons els sindicats, però, l'increment d'hores de pràctiques –la majoria no remunerades– era una manera encoberta d'oferir mà d'obra barata a les empreses. A més, asseguren que es feia a canvi de reduir hores lectives al centre, amb una possible pèrdua de llocs de treball per al professorat.

 

"Hauria suposat una reforma curricular exprés, en 4 mesos, low cost, perquè no s'ha consensuat amb qui pertoca", explica Rodrigo Plaza, responsable de la Federació d'Educació de CCOO Catalunya.

 

Taller d'FP a l'institut Joan Oró de Martorell (ACN)

 

Els canvis també implicaven un primer curs més dens i teòric, cosa que, segons els sindicats, podia desmotivar els estudiants i fer créixer l'abandó.

Ara, Educació –que ha anunciat que fa marxa enrere en un comunicat i no ha volgut fer declaracions– assegura que té la voluntat de consensuar la reforma de l'FP amb tots els agents implicats, perquè pugui ser efectiva no per al curs que ve, sinó per al següent.

ARXIVAT A:
Educació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut