Ed Sheeran explica que ha patit depressió i bulímia: "M'he sentit avergonyit"

El cantant explica, en una entrevista a la revista Rolling Stone, que es va enfonsar després de la mort de Jamal Edwards i el tumor de la seva dona, però que ha buscat ajuda: "És molt útil poder parlar amb algú i desfogar-se"

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

"Ningú parla realment dels seus sentiments, d'allà on vinc", confessa el cantant Ed Sheeran, en una llarga i emotiva entrevista a la revista Rolling Stone, on ha reconegut que va tenir una depressió arran de la mort dels seus amics Jamal Edwards i Shane Warne i del tumor que li van detectar a la seva dona fa uns mesos, quan esperaven la segona filla. També reconeix que li va costar molt demanar ajuda.

"La gent pensa que és estrany anar a un terapeuta al Regne Unit, però crec que és molt útil poder parlar amb algú i, senzillament, desfogar-se i no sentir-se culpable per desfogar-se."

I és que ell sí que se'n sentia, de culpable, assegura, perquè tenia dues filles i una vida privilegiada:

"Especialment, com a pare, m'he sentit molt avergonyit. He viscut una vida privilegiada i els meus amics sempre em miraven com dient: 'Au va, no pot ser tan dolent'."

"L'ajuda --afegeix Sheeran-- no és un botó que el prems i automàticament ja estàs bé."

La seva experiència l'ha recollit Disney+ al documental "Ed Sheeran: The sum of it all", que s'emetrà el 3 de maig i on l'artista repassa el "període més difícil" de la seva vida i explica com se n'ha sortit.

Aquest és el tràiler de presentació:


"Una espiral de por, depressió i ansietat"

Ed Sheeran ja havia tingut diversos episodis depressius al llarg de la seva vida, però fa just un any, un cúmul de tragèdies el va enfonsar en la foscor. Al febrer va morir, als 31 anys, el seu millor amic, el youtuber i productor musical Jamal Edwards, que va tenir un atac de cor després de consumir cocaïna.

Arran de la seva mort, Sheeran va ser conscient que havia de deixar definitivament l'alcohol i les drogues, uns mals hàbits que havia agafat als 20 anys, per seguir el corrent als amics:

"Recordo estar en un festival i dir: 'Bé, si tots els meus amics ho fan no pot ser tan dolent'. Però després es torna un hàbit que fas un cop a la setmana, i després un cop al dia, i després dos cops al dia i després sense alcohol. Senzillament, es va convertir en un mal rotllo."

Poc abans de la mort d'Edwards, a la seva dona, Cherry Seaborn, embarassada de sis mesos de la seva segona filla, li van detectar un tumor que no es podia tractar fins que hagués donat a llum. I el cantant explica que es va trobar, a més, "defensant als tribunals la seva integritat i carrera com a compositor", arran d'una demanda pels drets d'autor de la cançó "Shape of you", una batalla legal que finalment va guanyar.

A més, al març, també va morir d'un atac de cor un altre amic seu, el jugador de criquet Shane Warne, als 52 anys.

Tot plegat, explica l'artista al seu compte de Twitter, mostrant un full del seu diari, el va fer sentir impotent i el va sumir "en una espiral de por, depressió i ansietat".

"Sentia que no volia viure més. Que m'estava ofegant, amb el cap sota l'aigua, mirant amunt, però incapaç de sortir a respirar."

 

L'operació a la seva dona per extirpar-li el tumor, el juny del 2022, va coincidir amb un concert del cantant a l'estadi de Wembley on, de sobte, es va posar a plorar, dalt de l'escenari, malgrat que tot havia anat bé.

Unes llàgrimes que van sorprendre la seva parella, que és qui el va animar a buscar ajuda, com explica ella mateixa al documental de Disney+:

"No l'havia vist plorar mai dalt de l'escenari. No havia tingut temps de processar --el que li havia passat-- i estar en pau amb el seus pensaments."

L'artista també reconeix, a l'entrevista a Rolling Stone, que va reescriure de dalt a baix el disc "Subtract" per "donar sentit" al "dolor i l'esperança" viscuts fa un any. El resultat és un àlbum en què es mostra "més vulnerable", i que es publicarà el 5 de maig.


La música com a teràpia

Ed Sheeran explica que la música li ha servit sempre com a teràpia, també quan era un desconegut que anava amunt i avall amb la guitarra i que ningú es prenia seriosament. I és que, assegura, a les cançons no té por de dir el que sent i pensa.

"Compondre cançons és la meva teràpia. M'ajuda a donar sentit als meus sentiments."

Des de petit era, reconeix, "blanc de les bromes" de tothom, però tot aquell "menyspreu i dubtes" els convertia en "combustible artístic" per a noves cançons:

"I crec que aquest segueix sent l'impuls. Encara tinc la necessitat de provar-me a mi mateix."

De fet, les depressions ja les experimentava a l'escola, a primària, perquè era tartamut i no tenia traça per a l'esport:

"Tenia el cabell vermell brillant, portava unes ulleres blaves grans, tartamudejava. No podia fer esport perquè tenia el timpà perforat. Només m'assenyalaven per ser diferent. Ho he bloquejat durant molt de temps, però encara tinc un gran problema amb això."

Ed Sheeran també va patir bulímia, perquè li encanta menjar, però reconeix que treballa en una indústria en què "estàs envoltat de gent amb figures perfectes" i l'aspecte físic "t'acaba fent sentir incòmode". Per això, diu, va acabar fent "com Elton John, menjar molt i després treure-ho":

"Hi ha certes coses que, com a home, em fan sentir molt incòmode a l'hora de parlar-ne. Però és bo ser honest perquè hi ha molta gent que fa el mateix i ho amaga."

I confessa que, tot i el dolor que ha passat, no vol "superar-ho" definitivament i que desaparegui del tot, perquè no li agrada parlar-ne, però sí "poder sentir".

També admet que, en el moment de ser pare, va decidir que "la festa" i els "mals hàbits" s'havien d'acabar.

El cantant reconeix que se sentia "culpable" per estar deprimit i que li va costar demanar ajuda (Creative Commons)

El vídeo "Shivers" d'Ed Sheeran va estar entre els guanyadors a l'anterior edició dels MTV europeus, uns premis on havia regnat el 2021.

L'últim concert del cantant a Barcelona va ser el juny del 2019, quan va omplir l'Estadi Olímpic Lluís Companys amb més de 50.000 fans.

L'artista comença justament aquest dijous, a Manchester, una nova gira de concerts per Europa.

 

 

ARXIVAT A:
MúsicaRegne UnitSalut Mental
Anar al contingut