Ecologistes en Acció posa bandera negra als pellets de la Costa Daurada i als ports esportius i espigons del Maresme

ACN Barcelona - Sis punts de la costa catalana han rebut una bandera negra en l'informe anual d'Ecologistes en Acció que analitza 8.000 quilòmetres del litoral de tot l'Estat. Entre aquestes destaca la que s'ha atorgat a la platja de la Pineda de Salou i a tota la Costa Daurada, per l'elevada quantitat de pellets i mircroplàstics que s'hi acumulen fruit de l'activitat de les petroquímiques de la zona. L'ONG també ha assenyalat la proliferació d'elements artificials com ports esportius i espigons a la costa del Maresme; l'impacte del turisme i les embarcacions de lleure a la Costa Brava; o el Pla Director Urbanístic que preveu edificar 2.000 immobles a la zona de les Tres Xemeneies de Sant Adrià del Besòs, entre d'altres.

El document que Ecologistes en Acció ha presentat aquets dimecres des de Santa Cruz de Tenerife, ha denunciat els "casos flagrants de contaminació i mala gestió ambiental". Entre les banderes negres que han recaigut sobre Catalunya hi destaca la que fa referència a la contaminació que pateixen la platja de la Pineda de Salou en particular, i la Costa Daurada en general. Segons els responsables de l'informe, aquestes zones són "proporcionalment" les que acumulen major quantitat de microplàstics i pellets de tot el litoral català. "Són platges gairebé més plàstiques que sorrenques, afectades pel gran problema ambiental derivat dels abocaments de pèl·lets del complex petroquímic del Camp de Tarragona", han explicat els responsables de l'informe.

D'altra banda, el document també ha alertat de l'impacte del camí de ronda al seu pas per la finca del preventori de la Savinosa de Tarragona. L'ONG ha apuntat que la Diputació de Tarragona, en conveniència amb Costes de l'Estat, preveu construir un vial de cinc metres en aquest espai. "Afectarà greument els hàbitats d'interès natural existents", ha considerat Ecologistes en Acció.

Proliferació d'espigons artificials i ports esportius al Maresme

A la demarcació de Barcelona, una de les banderes negres ha apuntat la costa del Maresme i la seva "artificialització". L'ONG ha avisat que en els 46 metres lineals que van de Montgat a Malgrat de Mar s'hi concentren cinc ports esportius i divuit espigons artificials que provoquen problemes d'erosió i pèrdua de sorra. "Gairebé tots la costa del Barcelonès està sota l'asfalt i s'intenta conservar amb pedaços, en comptes d'aturar-hi la urbanització", ha lamentat l'entitat.

A més, a l'àrea metropolitana de Barcelona, Ecologistes en Acció ha denunciat el Pla Director Urbanístic de les Tres Xemeneies, que preveu construir més de 2.000 habitatges en aquest espai de Sant Adrià del Besòs. "És un dels pocs racons del litoral de Barcelona que està sense urbanitzar", ha recordat l'ONG que ha avisat que és una "pilota especulativa" que contradiu la situació d'emergència climàtica actual. Així, ha defensat la seva renaturalització i ha recordat que s'ha presentat un recurs contenciós administratiu contra el pla.

La turistificació i les embarcacions d'esbarjo, protagonistes a Girona

Pel que fa a Girona, l'atenció de l'ONG s'ha centrat en la turistificació que pateix la Costa Brava i que provoca un "abús de l'espai de bany i natural" per part d'estiuejants. Ecologistes en Acció ha alertat que l'elevada concentració d'embarcacions privades a les cales erosiona l'entorn natural i malmet la biodiversitat marina. A més, ha assegurat que aquests vaixells generen situacions de risc per la manca de control de les activitats que desenvolupen. Per això, l'ONG ha demanat a l'administració que faci complir la normativa vigent i ha plantejat, per exemple, una exigència major per poder conduir determinats tipus d'embarcacions. A més, ha reclamat el pla rector d'ús i gestió del Cap de Creus.

A la demarcació de Girona, també s'ha concedit una bandera negra, en aquest cas per mala gestió, a la platja de La Farella. Ecologistes en Acció ha criticat que l'Ajuntament de Llançà hagi tramitat l'aprovació inicial de un PMU per aixecar 62 habitatges a la "darrera pineda a tocar del mar" que hi ha a la població i que té un "valor paisatgístic i mediambiental incalculable".

 

Anar al contingut