El cas de la mort de l'os Cachou, sota secret de sumari
El rostre de Cachou revelaria, segons els ecologistes, una mort per enverinament (ACN / Conselh Generau d'Aran)

Ecologistes apunten que l'os Cachou hauria mort enverinat per substàncies químiques

Demanen una segona necròpsia i acusen el Conselh Generau d'Aran de donar una versió interessada de la mort del plantígrad

Redacció/ACNActualitzat

Polèmica arran de la mort, anunciada la setmana passada, de l'os Cachou, localitzat sense vida a Les, a la Vall d'Aran.

Quatre entitats ecologistes -Ipcena, Seo Birdlife, Fapas i la Federació Ecologistes de Catalunya- han demanat una segona necròpsia que permeti aclarir les causes exactes de la mort del plantígrad.

Demanen, en concret, que es tornin a analitzar les restes de la necròpsia feta al centre de referència a Espanya, el CAD de Màlaga.

 

Detall de la necròpsia practicada al Cachou, que no ha donat resultats concloents (ACN/Conselh Generau d'Aran)


A falta de resultats concloents, acusen el govern aranès de donar una visió interessada quan apunta com a possibles causes de la mort del Cachou l'atac d'un altre os o bé una caiguda de 40 metres.

Els conservacionistes apunten a una causa ben diferent: els productes químics que el Conselh Generau d'Aran ha reconegut que va utilitzar el mes d'octubre per evitar que l'os ataqués i matés cavalls per menjar-se'ls.

"Presumpte delicte"

Joan Vázquez, portaveu del grup ecologista Ipcena, recorda que l'ús de productes químics és una "autèntica barbaritat" que atempta contra la biodiversitat, i parla obertament de "presumpte delicte" per part de les autoritats araneses:

"L'ús de productes tòxics, altament verinosos, sense cap mena d'autorització dins del protocol nacional signat per les comunitats autònomes amb el govern espanyol -perquè és el representant, en afectar diversos territoris territoris-, això ja suposa un presumpte delicte, està clar."


Roberto Hartasánchez, president de Fapas, coincideix a defensar que "tot fa sospitar que Cachou va morir per consum de productes tòxics" perquè no presenta cap signe de violència.

"Somriure sardònic"

Si Cachou s'hagués mort a causa de l'atac d'un atre os, presentaria ferides, explica Hartasánchez, que afegeix que no es coneix cap mort traumàtica d'un ós que no hagi deixat rastre.

A aquesta absència de signes de violència, els ecologistes hi afegeixen un altre detall, que els va cridar molt l'atenció quan van veure la fotografia del rostre de Cachou mort: mostrava el "típic somriure sardònic" que els queda als mamífers quan moren enverinats.

 

L'os Cachou en el lloc on el van trobar mort el 9 d'abril (ACN/Conselh Generau d'Aran)


A més, afegeix Hartasánchez, si hagués caigut per un precipici de 40 metres, s'haurien d'haver trobat pèls per la muntanya.

La qüestió de l'ús de productes químics preocupa les entitats ecologistes més enllà del fet que hagi causat la mort de Cachou, pels efectes nocius que poden tenir sobre altres espècies.

ARXIVAT A:
EcologiaMedi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut