Madrid

Duran: "Estem disposats a negociar sobretot per poder votar en la consulta"

El portaveu de CiU ha demanat a Rajoy que no es refugiï en la Constitució, perquè és davant un problema polític

Joan RaventósActualitzat

"Què esperen per negociar?" Aquesta és la pregunta que ha deixat a l'aire el portaveu de Convergència i Unió al Congrés espanyol, Josep Antoni Duran i Lleida. El líder de CiU ha centrat el seu discurs en el debat sobre la consulta a la possibilitat de negociar. Duran argumenta que la qüestió catalana no és un problema jurídic, sinó polític, que només se soluciona amb diàleg.

El portaveu de Convergència i Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, ha començat el seu discurs al debat per la consulta retraient els arguments del president espanyol, Mariano Rajoy, molt centrats en la defensa de la Constitució per oposar-se al referèndum.

Duran, "sense voluntat de ser vanitós", ha dit, s'ha dirigit a Rajoy per avisar-lo que "a l'hora de defensar la Constitució no estem disposats a rebre lliçons (...) El nostre grup parlamentari la va votar." En aquest preàmbul dedicat a Rajoy també l'ha avisat que més enllà de les paraules, "avui per avui tanca les portes al diàleg".

Entrant de ple a la iniciativa parlamentària, Duran ha volgut recalcar que la demanda del Parlament de Catalunya posa l'accent en el fet que es vol fer un referèndum consultiu i, que aquest caràcter, encaixa a la perfecció amb la sentència del TC. També aclareix que la consulta no és per proclamar la independència sinó per preguntar als catalans què és el que volen.

L'argument esgrimit pel president Rajoy sobre el fet que no pugui autoritzar la consulta tampoc no val al portaveu nacionalista. Per a Duran, en veritat no és que no puguin, sinó que "no volen autoritzar-la". En conclusió, ha defensat que no estem davant una qüestió jurídica, sinó política.

"Els advocats són capaços de defensar una tesi i la contrària, en funció del client que defensin", però Duran insisteix que estan davant un plet polític que reclama arguments i fonaments polítics per trobar una solució al conflicte. És pertinent, ha dit, demanar respecte a la Constitució però no "adhesió".

"Estem disposats a negociar sobre tot". Duran ho ha dit amb contundència per advertir el govern espanyol que la consulta i la negociació són l'única sortida a aquest "problema". "Cal pactar per seguir pactant (...) i no es pot refugiar en la Constitució", ha dit Duran.

Duran també ha recriminat a Rajoy que digui que Catalunya no ha tingut mai tanta autonomia com ara. Diu, el portaveu nacionalista, que "fa una setmana en tenia més, i fa deu anys". En el tram final del seu discurs, Duran també ha repescat part de la intervenció de Rajoy per deixar clar que "no n'hi ha prou en defensar amor a Catalunya perquè quan l'amor no és entès per l'altra part no serveix per res."

"Parlem, negociem i acordem"

En el seu torn de rèplica, Josep Antoni Duran i Lleida ha reiterat la necessitat de parlar i arribar a un acord. Un punt de partida podria ser la sentència del Tribunal Constitucional. El portaveu de CiU al Congrés ha posat com a exemple Escòcia: "Al principi el senyor Cameron no estava d'acord amb la consulta, ni Salmond amb les preguntes".

"Aquí es ve a defensar una cosa per la via pacífica. Si sempre s'ha pogut defensar tot mitjançant l'ús de la Constitució, sisplau, parlem, negociem i acordem".

Josep Antoni Duran i Lleida ha acabat la seva intervenció amb una cita de "La pell de brau" de Salvador Espriu: "Els homes no poden ser, si no són lliures."

 

NOTÍCIES RELACIONADES
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut