Duran i Lleida compareix per valorar l'anunci de Zapatero.
Duran i Lleida insisteix que el govern català no farà pagar més als catalans.
Barcelona

Duran diu que no s'apujaran els impostos com suggereix Hisenda perquè "els catalans ja paguem més"

El govern català no aplicarà la recepta d'apujar els impostos suggerida per Hisenda per reduir el dèficit. El secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, ha assegurat que, malgrat les exigències d'eixugar els números vermells, el govern "no està disposat a fer pagar més als ciutadans de Catalunya" perquè els catalans "ja paguem més que la resta i, a sobre, rebem menys". CiU considera que la pressió fiscal ja és molt elevada i es compromet a rebaixar-la quan sigui possible.

Actualitzat
Josep Antoni Duran i Lleida respon clar i català a la carta enviada pel secretari d'Estat d'Hisenda, Carlos Ocaña, al conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell. En la missiva, s'insisteix en la necessitat de fer retallades per sobre del 10% que ha projectat el govern i s'obre la porta a apujar els impostos que depenen de l'administració catalana per augmentar els ingressos.

El secretari general de CiU assegura que "de cap de les maneres CiU està disposada a apujar encara més els impostos". Duran ha volgut deixar clar al govern espanyol que l'executiu català "no farà pagar més als ciutadans de Catalunya".

Segons el dirigent de CiU, "nosaltres hem de continuar ferms en la nostra posició i no farem una retallada superior al 10%", encara que "tenim voluntat de complir els objectius de reducció del dèficit públic". Tot i això, sentencia que "passar del 3,9% que tenim a l'1,1% que se'ns exigeix ara és impossible. El que no podem fer és esprémer encara més els ciutadans de Catalunya amb un pressupost més restrictiu."

Abaixar els impostos quan es pugui

Duran recorda que els catalans ja paguen més. Recorda que en "els últims anys el tripartit va imposar a Catalunya el cèntim sanitari, i la gasolina ens costa més cara; el tripartit va apujar l'impost de transmissions patrimonials, que és més car que a la resta de l'Estat; el tripartit va apujar l'IRPF i paguem més IRPF que a la resta de l'Estat, cosa que afecta sobretot les classes mitjanes; i al mateix temps tenim un impost de successions que està molt per sobre de la resta de comunitats".

Per tot plegat, el líder d'Unió assegura que el govern estudia abaixar els impostos. Tot i que la conjuntura és complicada, Duran diu que "quan es pugui, de manera adaptada a l'actual situació financera, el que farà és situar l'IRPF al nivell d'abans de la pujada del tripartit".

"Nadal i el PSC han enganyat"

Pel que fa a les repercussions polítiques de la missiva, Duran es pregunta si "el PSC avala el que diu el Partit Socialista". El secretari general de CiU demana que responguin "perquè el que també posa en relleu aquesta carta és que el senyor (Joaquim) Nadal una vegada més ha enganyat, i el PSC també ha enganyat els ciutadans quan aquests dies deia que no era veritat que el govern de l'Estat demanava a Catalunya que fes un pla d'ajust més radical, que fos del 20%".
Anar al contingut