El candidat de CiU a Barcelona, Josep Antoni Duran i Lleida
El candidat de CiU a Barcelona, Josep Antoni Duran i Lleida
Sant Joan Despí

Duran demana a Chacón que cessi Zaragoza i un vídeo de disculpes

El candidat de CiU per Barcelona a les eleccions generals ha titllat de "denigrant" i "joc brut" l'espot del PSC per denunciar les retallades en sanitat. En declaracions a "Els matins" de TV3, Duran i Lleida ha afirmant que l'anunci electoral ultrapassa tots els límits i demostra que estan desesperats. "Nosaltres també vam fer un espot poc afortunat contra el tripartit i ho vam reconèixer. Però això no es pot ni comparar", ha afegit el candidat de CiU, que ha demanat al PSC que faci un vídeo demanant disculpes pels 8.400 milions d'euros que han deixat de dèficit a la Generalitat, cosa que implica, segons ha dit, que ara hagin de pagar 4 milions d'euros cada dia d'interessos.

Actualitzat
Després de qualificar de "denigrant" i "joc brut" l'últim espot de la campanya dels socialistes que carrega contra les possibles conseqüències de les retallades, Duran i Lleida ha recordat que són fruit del forat que el govern tripartit va deixar i de les mesures que no pren l'actual govern Zapatero. En aquest sentit, ha apuntat que el Ministeri de Defensa, en mans de la candidata del PSC a Barcelona, Carme Chacón, només ha retallat un 7% el pressupost, menys de l'estalvi que han aplicat a Ensenyament i Salut.

Davant d'aquest escenari, Duran i Lleida ha situat el 20-N com una data clau per encarar la sortida de la crisi i ha apuntat que el principal problema per a les empreses és la manca de liquiditat. "No hi ha crèdit per a les pimes ni per als autònoms. La banca privada no en té i la pública no en vol donar". El candidat de CiU ha advocat per utilitzar la banca pública, encara que, segons ha dit "l'ICO, el govern espanyol l'ha usat de forma més rígida que la mateixa banca privada".

Més tard, en una roda de premsa a l'Agència Catalana de Notícies, Duran ha exigit a la candidata del PSC que cessi el seu director de campanya, José Zaragoza. "Si el vídeo té raons per retirar-se, em sembla que el responsable també ha de ser retirat de la campanya. És el responsable d'haver excedit els límits de la democràcia i Chacón té l'obligació moral de retirar-lo", ha dit el candidat de la federació.

Tot i això, Duran considera insuficient la retirada de l'anunci per part dels socialistes catalans i els insta a demanar excuses i, fins i tot, a emetre un nou vídeo en el qual demanin disculpes als catalans, ja que, segons la seva opinió, el PSC és el principal responsable de la situació financera de la Generalitat.

Defensa del concert econòmic

Pel que fa al concert econòmic, que CiU havia situat com una proposta irrenunciable, Duran i Lleida ha indicat que "és un dels punts importants del nostre programa" i que el PP l'haurà de tenir en compte "en la mesura que vulguin pactar amb nosaltres".

En preguntar-li si ell està d'acord amb la independència de Catalunya, Duran i Lleida ha dit que el 20-N no està en joc la independència sinó superar la crisi, l'economia i l'atur. El candidat de CiU a Barcelona ha dit que entén perfectament els crits d'independència que els joves de la seva formació van fer en l'acte de dimecres però que no es pot confondre l'electorat.

Duran i Lleida també s'ha referit a la polèmica per la seves declaracions sobre el PER i ha tornat a dir que ell mai no ha criticat els andalusos, sinó els polítics socialistes que van impulsar una mesures que emmanillen els ciutadans.

A més, ha negat qualsevol altra polèmica sobre els drets dels homosexuals i ha conclòs que el PP en cap moment ha parlat de canviar la llei i que ell considera que són "tan fills de Déu com ho sóc jo".

Per últim, Duran i Lleida ha tancat l'entrevista a "Els matins" de TV3 afirmant que ell no vol ser ministre i ha argumentat que si encara continuen preguntant-li sobre aquesta qüestió "és perquè vostès ho van divulgant i perquè he sortit a moltes travesses". "Vosaltres teniu un programa que es diu ‘Polònia' on sempre surto dient que vull ser ministre", ha conclòs.

"Si no s'assoleix el pacte fiscal caldrà anar cap a la desconnexió d'Espanya"

El número 4 de CiU a la llista per Barcelona al Congrés, Carles Campuzano, ha apuntat que "caldrà iniciar el camí cap a la desconnexió d'Espanya" si finalment el pacte fiscal que volen proposar en la següent legislatura no s'assoleix. El convidat al xat electoral del 324.cat per CiU ha apuntat que només donaran suport a la investidura del candidat del PSOE o el PP en funció d'un acord al voltant del pacte fiscal i la reducció del dèficit fiscal de Catalunya. I ha afegit que si no s'aconseguís caldrà iniciar un camí basat a "estendre la consciència nacional entre la majoria dels catalans, plantar cara al govern espanyol i prendre les decisions que toquessin per a la sobirania".

Campuzano ha emmarcat la proposta dins d'una nova etapa basada en el dret a decidir i en una nova transició nacional després dels anys de Pujol de "reconstrucció nacional".

Sobre les retallades, Campuzano ha argumentat que el govern espanyol els exigia aplicar una reducció del doble de la que han acabat fent, abans de reconèixer que "no tenim marge". El número 4 de la llista de CiU a Barcelona ha recordat les xifres del dèficit a les quals ha al·ludit Duran i els més de 2.000 milions en interessos que hauran de pagar l'any que ve, segons ha dit, tants diners com el pressupost de Benestar Social.

Campuzano també ha apuntat que l'Estat podria eliminar els ministeris de Sanitat, Educació, Medi Ambient i Cultura, i l'Imserso, ja que tenen totes les competències traspassades i "sobren, sens dubte".


Anar al contingut