Andorra la Vella

Dues noves ordres de detenció per als gestors de Banca Privada d'Andorra

El govern andorrà demana tranquil·litat i treballa per evitar que es desestabilitzi el sector financer, fet que podria tenir conseqüències nefastes per a l'economia del principat

RedaccióActualitzat

El sotrac que ha suposat per a Andorra l'escàndol desencadenat pel cas de Banca Privada d'Andorra (BPA) ha arribat fins a les més altes instàncies del principat. La policia té dues ordres de detenció més contra dos gestors de l'entitat, segons informa "Diari d'Andorra".

Dues detencions que se sumarien a la del conseller delegat, Joan Pau Miquel.

Dissabte, durant els actes de celebració del 22è aniversari de la Constitució andorrana, el cap de govern en funcions, Antoni Martí, va voler dirigir un altre cop un missatge de serenitat als seus conciutadans. Martí demana tranquil·litat, apel·la a la unitat i defensa la bona imatge del principat, tocada per l'escàndol de BPA.

Mentrestant, continua oberta l'operació policial que ha dut a la detenció del conseller delegat de Banca Privada d'Andorra, Joan Pau Miquel Prats, acusat de blanqueig de capitals que provindrien de fets delictius comesos a la Xina, Rússia o Veneçuela. Joan Pau Miquel continua a les dependències policials, a l'espera de passar a disposició judicial.

Andorra tem que aquest cas pugui afectar negativament tot el seu sector financer, amb conseqüències nefastes per a l'economia del principat.

El sector financer representa prop d'un 20% de l'economia andorrana i més d'un miler de llocs de treball. Si trontolla el sistema financer, pot afectar notablement el petit país dels Pirineus.

Pel que fa a les operacions del banc, l'activitat va ser intensa ahir, i també ho serà aquest diumenge a les oficines.

Segons explica Ràdio i Televisió d'Andorra, els treballadors de Banca Privada d'Andorra han continuat aplegant els justificants de les retirades d'efectiu i de les transferències superiors a 30.000 euros. Han treballat supervisats per tècnics de l'Institut Nacional Andorrà de Finances. L'objectiu seria demostrar les bones pràctiques de BPA, de cara als operadors exteriors.

Divendres, l'agència de ràting Standard & Poor's ja va rebaixar un esglaó la nota del deute públic d'Andorra, arran del "cas BPA" i de l'impacte que podria tenir en el conjunt del sistema financer andorrà. Ara la qualificació d'Andorra és BBB.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut