Dues nenes de Càceres no aniran a escola si els pares no accepten que portin mascareta
Les nenes no podran anar a l'escola sense mascareta (EFE/Vicente Roso)

Dues nenes de Càceres no aniran a escola si els pares no accepten que portin mascareta

La Junta ha fet prevaldre el dret a la salut pública i l'escola només farà arribar els deures i els exàmens a la família per garantir-los el dret a l'educació

La Junta d'Extremadura ha decidit sobre la polèmica postura d'uns pares que es neguen que les seves filles portin mascareta en una escola de Càceres: les nenes no podran entrar al centre educatiu sense aquesta protecció i, si no accepten la norma, les alumnes rebran "atenció educativa" a casa seva.

Segons ha puntualitzat el secretari general d'Educació, Francisco Javier Amaya, no vol dir que les nenes facin les classes telemàticament en comptes de les classes presencial, sinó que, fora de l'horari lectiu, els faran arribar els deures i els exàmens.

"No estem davant d'un alumne especialment vulnerable que, com a conseqüència de la pandèmia, no pot assistir a classe, sinó que estem davant d'una decisió de la família."

Amaya ha explicat que "es mantindrà un seguiment" per garantir-los l'educació i que les nenes "no quedin despenjades del sistema", però finalment preval el dret a la salut pública de la comunitat escolar i el compliment de la llei que obliga a portar mascareta als infants de més de 6 anys al centre educatiu.

La polèmica ha causat malestar a docents i pares de l'escola Alba Plata de Càceres (EFE/Vicente Roso)

Segons Amaya, la decisió ha estat "molt complexa" perquè entren en conflicte el dret fonamental de les nenes a rebre educació i el de preservar la salut de la comunitat i, finalment, s'ha pres després que el departament d'Educació consultés l'Advocacia General. A més, la resolució es fa extensible a tots els alumnes de la comunitat autònoma.

Mediació i postura inflexible

La polèmica que ha trasbalsat el col·legi Alba Plata de Càceres es va iniciar el 9 de setembre, quan els pares de dues alumnes de tercer i cinquè de primària es van negar rotundament que les nenes portessin mascareta a l'escola.

El secretari d'Educació considera que s'ha actuat "amb diligència i rapidesa" després de provar fins a tres mesures per solucionar el cas.

En un primer moment, després que la direcció del centre informés de la situació, la conselleria va decidir que "prevalgués el dret a l'educació sense descuidar el dret a la salut pública" i va instar a extremar la resta de mesures de protecció, com la ventilació, la distància i el rentat de mans.

Però el cas ja havia desencadenat el malestar entre els pares i els docents del centre i el dia 10, coincidint amb l'inici del curs, es decideix iniciar una mediació.

La reunió va tenir lloc aquest dilluns passat i es proposa que les nenes entrin al centre i facin classe en una aula diferent. La postura intransigent de la família i la negativa dels professors a fer classe en una aula a part, fa fracassar l'intent d'arribar a un acord.

Es recorre a l'Advocacia General, que dimecres va resoldre que "cap alumne sense mascareta que no ho justifiqui mèdicament, no podrà entrar en un centre educatiu". Una mesura que s'aplica a partir d'aquest dijous.

"La família està decidint per la salut de les seves filles i per tant també pel seu dret a l'educació", conclou Amaya.

 

ARXIVAT A:
Educació Covid-19Coronavirus Salut
Anar al contingut