Cua d'afganesos esperant per pujar en un avió a l'aeroport de Kabul en una imatge d'arxiu (Reuters)

Dues ministres dels Països Baixos dimiteixen pel caos en l'evacuació a l'Afganistan

Després d'una reprovació al Parlament, les titulars de Defensa i d'Exteriors han assumit la responsabilitat de la gestió fins que es van retirar les forces americanes

TEMA:
Afganistan

Les ministres d'Exteriors i de Defensa dels Països Baixos han dimitit per no haver reaccionat a temps davant l'avanç dels talibans i per com es va dur a terme l'evacuació des de l'Afganistan.

Una majoria del Parlament les va reprovar dijous per haver actuat tard i malament. Es criticava el govern per no haver evacuat alguns afganesos i per no haver previst els senyals de la presa ràpida del poder pels talibans.

La titular d'Exteriors, la progressista Sigrid Kaag, va dimitir immediatament i la ministra de Defensa, la democristiana Ank Bijleveld, s'hi ha afegit aquest divendres, després de les crítiques rebudes per mantenir-se en el càrrec.

Centenars de ciutadans neerlandesos, la majoria d'origen afganès, així com desenes de traductors i altres col·laboradors de l'exèrcit, periodistes i ONG, van ser deixats enrere perquè no van poder accedir a l'aeroport de Kabul.

Els avions militars dels Països Baixos van poder evacuar 2.100 persones, fins que es va retirar l'exèrcit dels Estats Units.

La ministra Bijleveld, que havia avançat que continuaria en el càrrec tot i que la moció tirés endavant, ha deixat clar que li "hauria agradat quedar-se", però que el seu lloc "ha estat objecte de debat" i això li impedia fer la feina de manera correcta.

L'impacte d'aquestes dimissions sobre el sistema polític holandès hauria de ser limitat, ja que el país encara espera un nou govern, mig any després de les eleccions legislatives del 17 de març.

ARXIVAT A:
Afganistan
Anar al contingut