València

Dues dones guanyen els Premis Octubre per primer cop en nou anys

La 39a edició dels Premis Octubre ha vingut marcada per dues dones: Raquel Ricart de Bétera i Cèlia Sánchez-Mustich, que han estat reconegudes amb els premis de narrativa i poesia, respectivament. Ricart ha estat guardonada amb l'Andròmina de narrativa per l'obra "Les ratlles de la vida", i Sánchez-Mustich s'ha endut el Vicent A. Estellés pel llibre de poemes "On no sabem". El Jaume Fuster d'assaig ha estat per al director de l'Observatori del Paisatge de Catalunya, Joan Nogué, per "Paisatge, territori i societat civil", i el de teatre l'ha obtingut l'actor, director i dramaturg Francesc Adrià per "Taula de canvis".

Actualitzat
Al llarg dels 39 anys d'història dels Premis Octubre poques dones han obtingut aquest guardó. A més, pràcticament tots els anys que hi ha hagut guanyadores han estat per partida doble.

L'any 1987 van guanyar Gemma Lienas i Felícia Fusté, el 1988 van ser Isabel Olesti i Teresa Pasqual Soler, i el 2001 també hi va haver doblet femení amb Isabel-Clara Simó i Tònia Passola. Des de feia nou anys cap dona havia obtingut ni el premi de narrativa ni el de poesia.

L'obra "Paisatge, territori i societat civil", del gironí Joan Nogué, ha obtingut el Premi Joan Fuster d'assaig, dotat amb 6.000 euros. Una obra que relaciona el paisatge amb la identitat i reclama que sigui tractat de manera ètica.

"Les ratlles de la vida", de la valenciana Raquel Ricart, ha estat la guanyadora aquesta edició del Premi Andròmina de narrativa, dotat amb 12.000 euros i al qual s'han presentat enguany 19 originals. La novel·la és la història d'una família i d'un poble a través de quatre generacions diferents i on els personatges femenins tenen molt de pes.

La poeta catalana Cèlia Sánchez-Mustich i la seva obra "On no sabem" han estat guardonades amb el Premi Vicent Andrés Estellés de poesia, dotat amb 5.000 euros. La poeta ha definit el seu llibre com una barreja d'escenes "quotidianes i molt properes amb altres de còsmiques".

"Taula de canvis", del valencià Francesc Adrià, s'ha endut el Premi Octubre de teatre, dotat amb 5.000 euros. Es tracta d'una utopia on uns "hackers" informàtics subverteixen les dinàmiques del mercat.

La Fundació Ausiàs March i Edicions 3i4 convoquen anualment aquests premis, que enguany han arribat a la 39a edició. Un total de 96 obres han optat als quatre guardons. Els premis s'han lliurat a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània, a La Nit dels Octubre, on s'ha homenatjat l'artista Joan Genovés. Els Octubre han destacat "la seva vàlua professional però també el seu compromís nacional". Genovés, que aquest any ha fet 80 anys, ha rebut el guardó per la seva trajectòria professional.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut