Els Mossos detenen una persona que protestava contra el Consell de Ministres a la zona de Drassanes (Reuters)
Barcelona

13 detinguts en les mobilitzacions pel 21D a Barcelona i a l'Ampolla

Matí de protestes amb alguns incidents i 77 ferits al centre de Barcelona

RedaccióActualitzat

Dotze detinguts a Barcelona i a les Terres de l'Ebre en les protestes contra el Consell de Ministres que s'ha fet aquest matí a Barcelona.

Al Voltant de la Llotja de Mar, on hi havia la reunió del govern de Pedro Sánchez, s'ha viscut un matí de protestes amb alguns incidents i aldarulls, sobretot a l'avinguda del Paral·lel, l'avinguda de les Drassanes i la Via Laietana. Almenys 13 manifestants han estat detinguts i 77 persones han hagut de ser ateses per ferides.

Hi ha hagut llançament de pedres i llambordes, pots de pintura i pots de fum per part d'una minoria de manifestants radicals encaputxats, envoltats d'una gran majoria de manifestants pacífics que cridaven consignes a cara descoberta.

A partir de les tres de la tarda ha baixat la tensió, però encara ha quedat gent concentrada a la Via Laietana fins a mitja tarda. A la zona de Correus han quedat alguns grups de manifestants asseguts a terra.


Detencions i càrregues a Drassanes, Via Laietana i Paral·lel

Els Mossos d'Esquadra han detingut set persones a la zona de Drassanes. Les detencions s'han fet pel llançament de pedres de grans dimensions, ampolles i altres objectes contra el cordó policial. Els antiavalots han carregat contra els manifestants entre l'avinguda de Drassanes i el portal de Santa Madrona.

Abans s'havia detingut una vuitena persona a Via Laietana per desordres públics. El detingut a Via Laietana portava, segons els Mossos, material per fabricar artefactes incendiaris.

La novena detenció a Barcelona s'ha fet a prop de la Llotja de Mar, on, un cop ha acabat el Consell de Ministres, hi ha hagut nous enfrontaments entre els manifestants i la policia. Aquest detingut hauria fet "llançaments reiterats a la línia policial".

El desè detingut, a la plaça Urquinaona, se l'acusa d'atemptat als agents de l'autoritat.

Les altres tres detencions s'han fet a l'Ampolla, a les Terres de l'Ebre. Dues al matí per desordres públics i danys.

Cap a les cinc de la tarda, els Mossos han entrat en un bar de l'Ampolla, on han deingut un jove per desordres públics, danys, incendi i per resistència i desobediència a l'autoritat.

La CUP Terres de l'Ebre ha acusat els Mossos d'haver dut a terme una operació "il·legal" i "repressiva" durant la detenció d'aquesta tercera persona i ha demanat explicacions al govern per saber si l'actuació policial ha estat ordenada per l'executiu o ha estat "a iniciativa dels mateixos agents".


 


L'accés a la Llotja de Mar, on passades les 10 del matí ha començat el Consell de Ministres, ha estat completament tallat fins a les tres de la tarda.

 

 

51 ferits, cap de gravetat

Una cinquantena de persones han resultat ferides, encara que cap de gravetat, en els incidents per les protestes dels CDRs contra la reunió a Barcelona del Consell de Ministres, segons ha informat el Sistema d'Emergències Mèdiques.

De tots els ferits en aquest balanç, encara provisional, una trentena són agents dels Mossos d'Esquadra, que han estat donats d'alta "in situ".

Els equips d'emergència han atès 62 persones per contusions i han evacuat a un centre sanitari sis dels 51 ferits, tot i que cap d'ells està greu.

Entre els ferits hi ha un reporter d'Intereconomía que ha rebut un cop de puny. El periodista ha estat donat d'alta al mateix lloc dels fets amb contusions lleus al nas.

15 ferits més han anat pel seu propi peu a centres sanitari de Barcelona:


Incidents i càrregues al Paral·lel

A l'avinguda del Paral·lel hi ha hagut enfrontaments entre policies i alguns manifestants que han volgut desplaçar contenidors i mobiliari urbà fins al centre de la calçada.

Els Mossos han carregat contra un grup de concentrats, alguns d'ells encaputxats, que llançaven pintura, tanques i altres objectes al cordó policial establert a l'avinguda Paral·lel de Barcelona, un dels punts on s'ha registrat més tensió en el dispositiu del 21D.

 

 

Altres manifestants feien una crida a la calma i a mantenir una protesta pacífica. Amb crits de "fora, fora" han allunyat els manifestants que provocaven els incidents i han tornat a posar els contenidors a lloc.

Un cordó policial ha impedit a aquesta columna acostar-se a la Llotja de Mar, per això alguns manifestants han reculat i han tornat cap a l'avinguda del Paral·lel, on hi ha hagut l'enfrontament amb els Mossos.

 


 

Els Mossos han demanat als ciutadans, a través de les xarxes socials, que no s'acostin a la zona i que respectin les indicacions policials.


Unes 200 persones, a més, han saltat les tanques de seguretat col·locades a la zona de Drassanes per blindar l'entorn de la Llotja de Mar, on se celebrava la reunió del Consell de Ministres. La situació, però, ja ha estat normalitzada, segons ha informat Interior.

 

Incidents a la part baixa de la Rambla

Un altre punt on hi ha hagut enfrontaments entre alguns manifestants i la policia ha estat la part baixa de la Rambla. Passades les 12 del migdia, a la Rambla de Santa Mònica hi ha hagut corredisses entre manifestants i Mossos.

 

 


Un grup de bombers ha fet un doble cordó de seguretat entre manifestants concentrats a la part baixa de la Via Laietana i els Mossos d'Esquadra.


En aquest punt, la policia ha disparat projectils de "foam" per intentar dispersar els manifestants:



 

Els Mossos, la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i la Guàrdia Urbana han compartit un únic punt de decisió, ubicat a la Conselleria d'Interior, amb l'objectiu de prendre les decisions de manera col·legiada.

Un cordó policial format per centenars d'efectius ha tallat els accessos a la zona de seguretat.

 


A quarts de nou del matí, centenars de persones convocades pels CDRs han sortit en dues columnes des de l'avinguda Paral·lel i des de la plaça Urquinaona fins a la zona tallada.

 


Els Mossos d'Esquadra han aturat la columna de manifestants a Via Laietana i els han impedit acostar-se a la zona blindada.

 

A l'avinguda del Marquès de l'Argentera també s'hi han concentrat desenes de persones.


 

ARXIVAT A:
21DProcés catalàCDR
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut