Dues alternatives per lluitar contra l'allau de residus de les càpsules de cafè

Empreses catalanes ofereixen solucions per gestionar les tones de residus que generen les càpsules de cafè
Toni Canyís Actualitzat
TEMA:
Ecologia

La popularització del consum de càpsules de cafè a les llars ha fet que es generi una allau de residus que van directament als abocadors sense reciclar. El programa Valor Afegit ha parlat amb dues empreses catalanes promouen iniciatives per reduir aquest impacte mediambiental.

Tres socis, amants del cafè, han llançat el seu negoci a Alcover, a l'Alt Camp, en plena pandèmia. Dos d'ells, procedents del món de les "start-ups", volien fer més sostenible el consum del cafè a casa i a les empreses. La tercera és una tastadora professional de cafès i des de fa anys és al capdavant d'una petita empresa cafetera. "Nosaltres hem nascut per substituir la càpsula", afirma Francesc Font, un dels tres socis d'Incapto.

"Vam veure que hi havia una altra forma de gaudir el cafè, molt més sana, molt més bona i molt més responsable, que era tornar al cafè en gra, als orígens."

Només un 4% del que es ven als supermercats és cafè en gra, mentre que les càpsules ja suposen el 46% del consum de cafè a les llars. I això són tones i tones de residus que no es reciclen. Segons Font, "les càpsules tenen un problema, que malgrat que l'alumini o el plàstic amb què estan fetes es pot reciclar, en portar el marro incorporat dins de la càpsula, això fa que no es pugui llençar al contenidor de reciclatge i el 90% llarg de les càpsules acaben generant un residu."

Per combatre-ho, a Incapto han desenvolupat una cafetera de petites dimensions, alternativa a les de càpsules, que agafa el cafè en gra, el mol i prepara el cafè en pocs segons, tot de manera automàtica. Ells reconeixen que, de fet, no han inventat res i el que aporten és haver combinat una cafetera assequible amb una subscripció mensual de cafès de qualitat en gra. Alhora que es deixen de generar residus, es consumeix cafè de més qualitat i les famílies redueixen la seva despesa.

Una altra empresa que ha apostat pel residu zero en el consum de cafè és Novell, a Vilafranca del Penedès. Aquesta empresa fa 60 anys que es dedica a la importació i torrefacció de cafès per a l'hostaleria. Però en els últims anys han volgut fer el salt també al mercat domèstic i d'oficines i ho han fet desenvolupant un nou concepte de càpsules de cafè.

"Són càpsules certificades com a compostables."

Laura Biason, directora de Màrqueting de Cafès Novell i membre de la tercera generació de la família, explica que aquestes càpsules "es poden llençar al contenidor marró i d'aquí van a una planta de compostatge industrial, on en un període d'entre dotze i vint setmanes es desintegren completament".

Una aposta pel residu zero que aquest any l'empresa ha ampliat amb els embalatges compostables del cafè en gra i molt, alhora que està fent el salt cap als cafès ecològics. Amb tot, la sostenibilitat del negoci va més enllà del producte. Aquesta empresa compra el gra de cafè verd directament als productors dels països d'origen i des de fa anys també vetlla per millorar les condicions socials i mediambientals de les plantacions.

ARXIVAT A:
Ecologia Comerç Alimentació
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut