Madrid

Duel d'aplaudiments i de discursos abans de la votació que ha de decidir el nou líder del PP

El PP tria avui entre Soraya Sáenz de Santamaría i Pablo Casado el successor de Mariano Rajoy

RedaccióActualitzat

El Partit Popular tria avui el successor de Mariano Rajoy al capdavant del partit.

Els 3.000 compromissaris del PP que participen en el dinovè congrés nacional del PP hauran de decidir si opten, com a nou president del partit, per Soraya Sáenz de Santamaría, que ofereix un projecte guanyador, o per Pablo Casado, que promet renovació. Això després d'una campanya plena de desacreditacions personals entre els candidats i amb un partit més dividit que mai.

A l'arribada al plenari de Soraya Sáenz de Santamaría s'han sentit crits de "presidenta, presidenta" per part dels seus compromissaris, que també cridaven el seu nom.

 

Uns minuts després ha entrat Pablo Casado, que també ha estat rebut amb un llarg aplaudiment i crits, com "Pablo, amic, Espanya està amb tu".

Seguidors de l'expresidenta del govern i de l'exportaveu del PP s'han batut en duel per aclamar de la manera més sorollosa possible el seu candidat. Un duel que, si hem de parlar de la durada i la intensitat, hauria guanyat Casado. 

 

"Soc Soraya, la del PP"

La primera a intervenir davant els 3.000 compromissaris populars ha estat la guanyadora de la primera fase de les primàries, Soraya Sáenz de Santamaría, que ha dit, orgullosa, que li agrada ser reconeguda com a "Soraya, la del PP", i ha assegurat que no seria a la tribuna si no fos perquè ha estat la candidata amb més vots en la primera fase de les primàries.

"No seria en aquesta tribuna si no hagués estat la més votada. Estaria a la teva llista, Pablo, si m'ho haguessis demanat."

Sáenz de Santamaría ha comparat el PP amb un vano i ha dit que ella vol un partit que, com un vano, "quan s'obre aconsegueix el seu objectiu" i ha mostrat un vano obert amb la bandera d'Espanya.

Sáenz de Santamaría ha recalcat que la seva "legitimitat està en els afiliats" i en la seva lleialtat amb el PP. "És l'única lleialtat que entenc i que exigeixo. Jo també soc lleial", ha declarat, recordant les paraules que aquest divendres va pronunciar l'excap de l'executiu Mariano Rajoy.

 

En un moment del seu discurs ha fet referència als episodis de corrupció que ha viscut el partit i ha reconegut que han passat factura al partit. Però ha dit que no han tingut més casos que "altres partits".

"Hem perdut vots per la corrupció. No en tenim més que altres partits, però ens ha pesat més."

Soraya Sáenz de Santamaría ha dit que en el seu equip, en el cas de guanyar les primàries, tindrien un lloc destacat l'exministra Fátima Báñez, l'exdelegat del govern a Catalunya Enric Millo i Mari Mar Blanco, la germana de Miguel Ángel Blanco. També hi hauria un lloc per a José Luis Ayllón, l'ex-cap de gabinet de Rajoy, i Carlos Iturgáiz, expresident del PP al País Basc.

Ha dit que als integrants del seu equip només els demanarà dues coses: "Lleialtat al partit i ganes de treballar per i per a España."

 

Casado als afiliats catalans: "No esteu sols quan us envien bales a les bústies"

Després d'un llarg discurs de gairebé una hora de la candidata popular ha pres la paraula l'altre aspirant, Pablo Casado, que ha fet una petició d'unitat dins la formació després del procés de primàries. Casado ha dit que el PP sortirà reforçat d'aquest congrés.

Casado ha demanat als compromissaris que "votin en llibertat, amb el cap i amb el cor, sense identificacions ni etiquetes", i ha defensat la seva legitimitat per votar en la segona volta el lideratge del partit, igual que els afiliats ho van fer en la primera fase. Casado diu que els afiliats ja sabien que votaven "una selecció prèvia".

El candidat popular ha començat el discurs donant les gràcies a la tercera candidata en les primàries, María Dolores de Cospedal, de qui ha dit que "ho ha fet tot pel partit".

"Gràcies, María Dolores, secretària general, per tot el que has fet per aquest partit. Per ser qui ha donat la cara en les pitjors circumstàncies."

 

En el discurs de Casado no hi han faltat les referències a Catalunya, i ha promès mantenir "la fermesa" de Mariano Rajoy davant l'Independentisme català per "aturar Torra igual que abans es va aturar Puigdemont o l'exlehendakari Juan José Ibarretxe".

Pablo Casado ha tingut un missatge de record per als afiliats catalans i els ha dit: "No esteu sols quan us envien bales a les bústies o pinten cases o pengen ninots als ponts." I ha demanat que s'acabin "les amenaces i els xantatges". Casado ha adreçat aquestes paraules a un emocionat Xavier García Albiol, president del partit a Catalunya.

 

Pablo Casado ha animat els afiliats del partit a "reconquerir" els catalans: "Aquesta Tabarnia hipotètica serà una Tabarnia de veritat."

Casado ha reivindicat que la seva és la candidatura de la unitat i "la integració real" i ha assegurat que en el seu projecte "ningú hi perd". Pel candidat popular, al nou PP hi té cabuda tot el que estigui "a la dreta del PSOE", i dit que "fins i tot alguns d'esquerres voten el PP perquè saben que som els que gestionem millor quan som al govern".

El candidat a liderar el PP no ha volgut posar noms als càrrecs de l'executiva del partit en el cas que ell surti guanyador del congrés. Però sí que ha avançat que hi seran Javier Maroto, Andrea Levy i quatre exministres que van donar suport a De Cospedal en la primera volta: Dolors Montserrat, Juan Ignacio Zoido, Rafael Catalá i Isabel García Tejerina.

Divendres, Mariano Rajoy es va acomiadar de la presidència del PP mostrant-se orgullós d'haver impedit que Puigdemont presideixi la Generalitat i d'haver combatut l'independentisme amb la llei i el 155. Rajoy no va fer en el seu discurs cap referència al procés de primàries al PP.

ARXIVAT A:
PP
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut