D'Ucraïna a Catalunya en ple coronavirus: una odissea per operar el fill de càncer

Al Dani li van treure un tumor a Sant Joan de Déu el 20 d'abril i ja està recuperat, a punt per tornar a casa amb la família

Judith Burrull i MestresActualitzat

El Dani4 anys i és ucraïnès. És un belluguet i li agraden els cotxes. Ningú no diria que el 20 d'abril li van treure un neuroblastoma, el tumor més freqüent en els cinc primers anys de vida. El van operar a l'Hospital Sant Joan de Deu.

Quan la seva mare, la Tanya, li pregunta: "Saps per què hem viatjat fins aquí?", el Dani respon això:

"Perquè havíem de treure el cuquet que tinc al cos."

A Ucraïna, la família es desesperava. Li feien proves, passaven els dies i no aconseguien un diagnòstic clar. És el que explica en Saixa, el pare d'en Dani.

"Moltes families d'Ucraïna es tracten aquí. Hem rebut molt bones referències d'aquest hospital i ja no hem mirat altres opcions."

I malgrat la pandèmia, van viatjar a Barcelona. Primer en cotxe: tot i portar la invitació de l'hospital i al·legar força major, els van parar dos cops a la frontera polonesa i van recular. Després, van aconseguir un vol privat de Kíev a Frankfurt, i allà, un vol regular fins a Barcelona.

Dani i la seva mare Tanya, a l'Hospital Sant Joan de Deu
Dani i la seva mare, Tanya, a l'Hospital Sant Joan de Deu (ccma)

Els moments d'angoixa, explica la Tanya, s'han esborrat pels bons resultats de l'operació

"La nostra experiència anterior va ser negativa. En canvi, aquí estem molt contents amb el tractament. Ha estat molt ràpid, el nen gairebé no ha patit dolor. Després de l'anestèsia, no s'ha queixat ni una sola vegada que li fes mal. No ha tingut cap molèstia, ha estat molt fàcil... Ens ha sorprès."

En Dani i els pares amb el metge Jaume Mora (ccma)

A Sant Joan de Déu, al llarg de 15 anys, han format un grup d'especialistes i han desenvolupat una tècnica que permet determinar el grup i el comportament del tumor. És una cosa de la qual Jaume Mora, director de l'Àrea d'Oncologia Sant Joan de Déu, n'està orgullòs.

"L'any passat van venir unes 65 famílies de tot el món amb aquest tipus de tumor, i això és una demostració més que quan tens quelcom que és radicalment diferencial, siguis de Barcelona o d'Hamburg, tu pots ajudar molt la gent, i aquí ara ho podem fer i estem encantats de fer-ho. I quan diem curació, és curació!"

Dani, amb els seus pares, Tanya i Saixa

Després de la intervenció, al Dani no li cal fer quimioteràpia ni cap altre tractament, i ja té l'alta per tornar a casa.

ARXIVAT A:
Càncer
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut