Dubtes sobre el delator d'Anne Frank: l'editorial es disculpa i deixa d'imprimir el llibre
Continua la incògnita sobre qui va revelar l'amagatall de la família Frank en una casa al costat d'un canal a Amsterdam (Viquipèdia)

Dubtes sobre el delator d'Anne Frank: aturen el llibre que l'identificava i demanen perdó

Diversos experts han acusat els investigadors de cometre errors i no tenir prou proves que el notari jueu Arnold van der Bergh va revelar l'amagatall de la jove escriptora i la seva família

RedaccióActualitzat

El nom d'Arnold van der Bergh era pràcticament desconegut fins fa quinze dies, quan va aparèixer a mitjans de comunicació de tot el món.

Aquest notari jueu era, segons una investigació, el principal sospitós d'haver delatat l'any 1944 la jove escriptora jueva Anne Frank i la seva família, que van viure amagats durant dos anys a Amsterdam per esquivar el règim nazi. Ara, però, han aturat la reimpressió del llibre que revelava la recerca: tenen dubtes si realment va ser ell.

L'editor neerlandès Ambo Anthos ha parat la nova tirada de "La traïció d'Anne Frank", de l'autora canadenca Rosemary Sullivan, publicat el 18 de gener, per dubtes amb la investigació. En un correu als seus autors, l'editorial ha dit aquest dilluns que hauria hagut de tenir una "actitud més crítica" cap a la publicació.

"Esperem les respostes dels investigadors a les preguntes que han sorgit i estan retardant la decisió d'imprimir-ne una altra tirada."

La publicació revelava els resultats de la recerca feta durant sis anys per una vintena d'investigadors, liderats per un exagent de l'FBI. Els investigadors van considerar que Van den Bergh, que va morir el 1950, tenia accés a informació sobre la ubicació dels Frank perquè era membre del Consell Jueu d'Amsterdam en temps de guerra.

És "molt probable", deien, que el notari revelés l'amagatall per salvar de la deportació la seva pròpia família. La teoria es basa en la còpia d'una nota anònima que que li va arribar al pare de la jove, Otto Frank, després de la Segona Guerra Mundial, i que els investigadors han localitzat entre els arxius d'un agent de policia.

La casa on va viure amagada la família Frank rebia 1,3 milions de visitants l'any abans de la pandèmia
La casa on va viure amagada la família Frank rebia 1,3 milions de visitants l'any abans de la pandèmia (Flickr/Live the world)

Alguns investigadors van dubtar de la recerca i deien que estava plena d'errors i que no era clar qui havia escrit la nota i l'havia fet arribar a la policia. Entre els escèptics hi ha la Fundació Anne Frank, fundada per Otto Frank, o l'historiador Erik Sommers, del NIOD, l'institut holandès d'estudis sobre la guerra, l'holocaust i el genocidi.

Un dels investigadors citats al llibre, Pieter van Twisk, s'ha mostrat molt sorprès per la reacció de l'editorial. Ha dit que la setmana passada van reunir-se amb ells per parlar de les crítiques i van acordar que prepararien una resposta detallada.

L'editor del llibre en anglès, HarperCollins, i els representants de l'autora no han fet comentaris sobre la qüestió.

La incògnita sobre qui va delatar Anne Frank, morta a l'edat de 15 anys al camp de concentració alemany de Bergen Belsen, i la seva família continua sense resoldre's.

77 anys després, el seu diari ha estat traduït a 60 llengües i la casa on va viure amagada, davant d'un dels canals més emblemàtics d'Amsterdam, rebia 1,3 milions de visitants l'any abans de la pandèmia.

 

ARXIVAT A:
NazismeSegona Guerra MundialHolocaust
Anar al contingut