Els caps només es podran contactar amb els treballadors públics si ho han acordat o per urgències (Pexels/Barbara Olsen)
Els caps només es podran contactar amb els treballadors públics si ho han acordat o per urgències (Pexels/Barbara Olsen)

Dret a la desconnexió digital: els funcionaris belgues ja no rebran missatges fora d'hores

La norma, que entra en vigor aquest dimarts, no afecta els treballadors del sector privat

RedaccióActualitzat

A partir d'aquest dimarts, 1 de febrer, els funcionaris belgues no podran rebre missatges ni trucades fora del seu horari laboral. Els seus caps només podran comunicar-se amb ells si ho han acordat o en cas d'urgència. Els horaris de guàrdia queden fora de la norma.

A més, els treballadors públics que no responguin correus o el telèfon fora del seu horari no podran ser perjudicats o estar en situació de desavantatge respecte de la resta.

La norma afecta els 65.000 funcionaris del govern belga. Segons la ministra d'Administració Pública, Petra De Sutter, el canvi farà augmentar la productivitat, i calia fer-lo en un moment en què s'ha estès el teletreball. En tot cas, els treballadors del sector privat en queden fora.

Al novembre de l'any passat, Portugal va anar més enllà i va prohibir contactar amb els treballadors fora de l'horari laboral: ni whatsapps, ni correus electrònics ni cap altre mitjà de contacte. La llei del teletreball portuguesa obliga els caps a respectar el "deure d'abstenció de contacte" dels seus treballadors i s'arrisquen a ser multats si no ho compleixen.


Es reconeix la desconnexió digital a Espanya?

A Espanya, en canvi, la llei del teletreball que es va aprovar a finals d'estiu es limita a recollir el dret de desconnexió digital que ja es preveia el 2018, però no parla de prohibir el contacte fora de l'horari laboral ni de sancions.

En concret, la Llei Orgànica de Protecció de Dades i Garantia de Drets Digitals, aprovada al desembre del 2018, estableix que les empreses tenen l'obligació de fer una política interna que vetlli perquè els empleats puguin desconnectar digitalment.

Malgrat que aquesta llei és obligatòria des de fa 3 anys, els inspectors de Treball han detectat que moltes empreses encara no tenen aprovada aquesta política.


La majoria dels treballadors, hiperconnectats

Amb tot, un estudi de l'Observatori de Lideratge en l'Empresa de la Universitat Pompeu Fabra assegura que un 95% dels empleats respon a comunicacions professionals fora de l'horari laboral. A més, hi ha un 77% dels empleats que el primer que fan en llevar-se i just abans d'anar a dormir és mirar el mòbil. I un 54% sent fatiga digital.

ARXIVAT A:
Teletreball
Anar al contingut