Dos presumptes jihadistes del 17A processats es desvinculen dels atacs terroristes

El jutge de l'Audiència Nacional no els processa per cap assassinat

RedaccióActualitzat

Driss Oukabir i Mohamed Houli, detinguts per presumpta relació amb els atemptats de Barcelona i Cambrils del 17 i 18 d'agost, s'han desvinculat davant del jutge dels atacs terroristes. Tots dos han declarat per videoconferència des de Soto del Real, on estan en presó preventiva.

Drogodependència i amenaces per part de tercers

Segons ha explicat Oukabir, no sabia que la resta de membres de la cèl·lula volia atemptar a les Rambles i diversos monuments, com la Sagrada Família o el Camp Nou. A més, confessa que era drogodependent i rebutja qualsevol tipus de violència.

També creu que està assegut al banc dels acusats perquè el seu germà és un dels atacants que va morir abatut durant els atemptats de Cambrils.

Per la seva banda, Houli ha donat la seva versió a través d'un text que ha llegit i que assegura que ningú ha escrit per ell. Segons ha declarat, ell i la seva família estaven amenaçats, però no ha revelat qui o quines persones els estaven intimidant.

A més, l'acusat ha retret al jutge que no tingués en compte la col·laboració que ha realitzat amb la fiscalia i tot el que va desvelar sobre la cèl·lula jihadista.

El tercer acusat pels atemptats terroristes, Said Ben Iazza, detingut mesos després a Castelló, ha decidit no fer cap declaració davant del jutge. Tot i això, se l'acusa d'haver deixat el seu cotxe i documentació a la cèl·lula.

Notícia relacionada: Un dels detinguts pels atemptats del 17A, en llibertat, explica a TV3 el seu malson

Cap serà processat per assassinat

El jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu ha anunciat que cap dels tres presumptes jihadistes serà acusat pels 16 assassinats comesos entre el 17 i 18 d'agost, ja que creu que no hi ha proves suficients que confirmin una participació directa en els fets.

Els tres acusats estan processats per delictes d'integració en una organització terrorista (entre 6 i 14 anys de presó), fabricació i dipòsit d'explosius (de 8 a 15 anys) i destrucció amb voluntat temptativa (de 10 a 15 anys de presó). En aquest últim cas, es refereix a planejar un atemptat contra monuments i espais com la Sagrada Família i el Camp Nou.

En l'interlocutòria de processament, el jutge ha considerat que els tres processats van constituir la cèl·lula, juntament amb set presumptes terroristes, a partir de l'any 2015. Al capdavant de la banda situaria l'imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty, que va morir en l'explosió d'Alcanar.

 

 

ARXIVAT A:
TerrorismeAtemptats Barcelona Cambrils
Anar al contingut