Vladímir Putin rep els dos espies russos alliberats i els seus dos fills (Reuters/Mikhail Voskresensky)

Dos nens argentins descobreixen que els pares són espies russos quan Putin els rep a peu d'avió

El president rus dona la benvinguda en castellà als menors, que han crescut sense saber res de la història de la seva família ni de Rússia i sense parlar l'idioma

Redacció/AgènciesActualitzat

Eren una família argentina del tot normal, amb una vida tranquil·la a Eslovènia: una mare dedicada a l'art, un pare amb una start-up i dos fills que estudiaven en una escola internacional de Ljubljana. O això pensaven els seus veïns, totalment aliens que vivien al costat de dos espies russos. Ni tan sols els nens sabien res de la feina ni la identitat dels pares.

Anna Dultseva i Artyom Dultsev vivien des del 2017 a la capital eslovena, amb els seus fills, sota les dues identitats falses de María Rosa Mayer Munos i Ludwig Gisch. La història la va destapar el 2023 el diari The Guardian, després que el matrimoni fos arrestat sota l'acusació d'espionatge, i en les últimes hores ha sumat un nou capítol amb l'arribada de la família a Moscou, fruit de l'intercanvi de presos més gran entre Rússia i Occident des de la guerra freda.

La imatge ha fet la volta al món: el president rus Vladímir Putin saluda, amb dos rams de flors, els espies alliberats, i després s'adreça als menors en castellà i els diu "buenas noches". Els fills de la parella, un nen i una nena de vuit i onze anys, han crescut pensant que eren argentins, no parlen rus ni tenien ni idea de la seva veritable identitat. Tampoc sabien qui era Putin, l'home que els donava la benvinguda a l'aeroport.

Anna Dultseva, Artyom Dultsev i els seus dos fills baixen de l'avió després d'aterrar a Moscou (Reuters/Sergei Ilyin)

Van aconseguir la ciutadania argentina amb documents falsos

Segons havia revelat The Guardian mesos enrere, els Dultsev van viure en un barri acomodat de Buenos Aires entre els anys 2012 i 2017. Amb les seves noves identitats, la parella va aconseguir documents falsos amb els quals van obtenir la ciutadania argentina abans de casar-se i tenir dos fills.

Cinc anys després de la seva arribada al país llatinoamericà, van marxar a viure a Eslovènia. Als seus nous veïns els van explicar que havien fet les maletes per la inseguretat que sentien a l'Argentina, amb l'esperança que a Europa tindrien una vida més tranquil·la.

Descoberts i empresonats 20 mesos a Eslovènia

Així va ser durant cinc anys més, fins que el desembre del 2022 la policia eslovena va irrompre a casa seva per detenir el matrimoni. Les autoritats balcàniques van identificar aleshores María Rosa Mayer Munos i Ludwig Gisch amb els seus noms vertaders, Anna Dultseva i Artyom Dultsev. Els espies russos havien estat descoberts.

Després de 20 mesos empresonats a Eslovènia, un tribunal va condemnar-los dimecres a un any i set mesos de presó pels delictes d'espionatge i identitat falsa, pels quals els acusats ja s'havien declarat culpables. Amb el temps que havien passat entre reixes ja havien complert la condemna, així que el següent pas era deportar-los i prohibir-los l'entrada al país durant cinc anys.

Vladímir Putin rep els dos espies russos alliberats i els seus dos fills (Reuters/Mikhail Voskresensky)

Retorn a Moscou amb els fills, que no en sabien res

El tribunal no deixava clar quan es faria efectiva la deportació a Rússia, però la incògnita es va resoldre l'endemà, quan es va saber que el matrimoni d'espies formava part del paquet de presos alliberats i entregats a Moscou.

Els Dultsev i els dos fills van volar a Ankara, on es va materialitzar l'intercanvi. No va ser fins que van agafar el segon avió, des de Turquia cap a Rússia, que els menors van conèixer la història dels pares i la seva vertadera identitat.

Els pares els havien parlat sempre castellà, i havien crescut sense saber res de Rússia. Quan el matrimoni va ser detingut, els fills van ser traslladats a un centre d'acollida temporal als afores de Ljubljana, i tampoc no se'ls va explicar res de la seva història familiar.

Anna Dultseva, Artyom Dultsev i els seus dos fills després d'aterrar a Moscou (Reuters/Mikhail Voskresensky)

El periodista Pablo González, entre la resta de presos alliberats

Rússia i diversos països occidentals com els Estats Units i Alemanya van intercanviar dijous a la tarda 24 presos, vuit en favor de Rússia i setze en favor d'Occident. Entre els presoners lliurats a les autoritats nord-americanes hi ha el corresponsal del Wall Street Journal Evan Gershkovich i l'antic marine Paul Whelan, així com la periodista Alsu Kurmasheva i el també periodista i dissident polític Vladímir Karà-Murzà, amb ciutadania o residència als EUA.

Entre els retornats a Rússia hi ha el periodista de doble nacionalitat espanyola i russa Pablo González, empresonat a Polònia des del febrer de 2022 acusat d'espionatge pel Kremlin. La seva família sempre ho ha negat i ha denunciat que no s'havien presentat proves contra ell ni s'havia fixat cap data per al judici oral.

ARXIVAT A:
EspionatgeRússiaArgentina
Anar al contingut