Barcelona

Dos morts en estavellar-se una avioneta d'extinció d'incendis contractada per la Generalitat

Dos joves catalans han mort en estavellar-se un avió d'extinció d'incendis a la Pobla de Benifassà, al Baix Maestrat, mentre intentava sufocar un foc a la zona fronterera entre el País Valencià i Catalunya. Les dues víctimes, d'uns trenta anys, eren el pilot i l'operador de vol. L'aparell, amb base a Sabadell, pertanyia a l'empresa Avialsa però treballava per a la Generalitat de Catalunya. El sinistre s'ha produït aquest dissabte poc abans de les cinc de la tarda, molt a prop del pantà d'Ulldecona quan tornaven a la base de Sabadell, per causes que encara no se saben.

Actualitzat
El conseller de Governació valencià, Serafín Castellano, ha destacat que el pilot i l'operador de terra morts en l'accident tenien "força experiència" i havien treballat en diverses campanyes d'extinció. La recerca dels cossos es reprendrà al matí.  

L'avió sinistrat feia l'última descàrrega d'aigua en l'incendi forestal, que hauria començat a conseqüència d'un llamp aquest divendres a la nit en una finca de la zona fronterera entre Catalunya i el País Valencià, concretament a la Tinença de Benifassà, al Baix Maestrat. El foc ha calcinat, finalment, unes sis hectàrees i ja es troba totalment controlat.

Segons els Bombers de la Generalitat de Catalunya, la zona de l'accident aeri és d'orografia difícil i, en el moment dels fets, en el barranc es donaven fortes ratxes de vent. Per ara, però, es desconeixen les causes de la tragèdia i s'ha obert una investigació per mirar d'aclarir els fets.  Precisament, alguns testimonis han explicat que han vist caure l'avió "en picat".

L'avió accidentat és un model habitual entre els mitjans aeris contra incendis de la Generalitat. És el model Air Tractor, batejat pels bombers com a AVA (avió de vigilància i atac), amb capacitat per a dos tripulants, que fan rutes de vigilància en zones amb risc d'incendi, però que també poden ajudar en les tasques d'extinció descarregant fins a 3.200 litres d'aigua i altres líquids retardants.

El govern català, a través de la Conselleria d'Interior, ha expressat el condol per la mort dels dos tripulants de l'avió. Per la seva banda, el president de la Generalitat Valenciana, que també ha traslladat el condol a les famílies de les víctimes, ha anunciat que condecorarà el pilot i l'operador de vol amb la Medalla al Mèrit de la Protecció Civil.

Fins al lloc de l'incendi s'hi han desplaçat vuit brigades d'emergència, diversos vehicles de bombers i quatre mitjans aeris, alguns d'ells procedents de Catalunya perquè el foc es va declarar a la frontera entre les dues comunitats autònomes.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut