Dos mesos després dels indults als presos independentistes: adaptació i plans de futur

Un equip de TV3 entrevista Carme Forcadell, Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart

Marc PratsActualitzat

Aquest dilluns fa dos mesos que els 9 presos polítics van recuperar la llibertat, indultats pel govern espanyol. Portaven tancats des de la tardor del 2017, arran del referèndum d'independència de l'1 d'octubre.

La seva situació ha marcat, des de llavors, i en gran part, la política catalana i espanyola. Un equip de TV3 ha parlat amb alguns d'ells, per saber com han encarat aquest retorn a la normalitat, quins plans de futur tenen a partir d'ara i amb quins ulls veuen la situació política actual i la taula de diàleg, que s'ha de reunir en les pròximes setmanes.

Els sentiments de qui surt després d'estar entre reixes uns quants anys són contraposats, expliquen els ex-presos. Hi ha alegria, però també tristesa, pel que s'han perdut durant aquest temps o pels companys que encara són a l'exili i els qui continuen sent represaliats.

Tot i reconèixer que adaptar-se a les coses bones sempre és més fàcil, expliquen que en aquest cas també els ha estat necessària una certa adaptació.

Carme Forcadell: "M'estic adaptant. Adaptar-se a la llibertat és una cosa meravellosa. Va ser molt més dur adaptar-se a dins, és clar, però al sortir també necessites un període d'adaptació."

Carme Forcadell, durant l'entrevista

Tots ells estan molt agraïts per com se'ls rep i pel tracte que reben a tot arreu on van. Per Oriol Junqueras, la vida a l'exterior és tan extraordinària que la presó s'oblida, "com si no hi haguessis estat mai".

Per Jordi Sànchez, "recuperar una normalitat que no hauria d'haver estat mai trencada comporta una forta càrrega de molta intensitat". El sentiment -diu- és que "tot ha passat molt de pressa" i malgrat que només han passat dos mesos des que va sortir-ne, el pas per la presó li queda ja molt llunyà.

Jordi Sànchez diu que "tot ha passat molt de pressa"

Plans de futur

L'indult no va afectar, però, la inhabilitació a què van ser condemnats els dirigents independentistes. Això vol dir que no podran tornar a exercir càrrecs públics durant els propers anys.

Malgrat això, tots ells pensen continuar implicats en política sigui des d'on sigui, i tenen clar que seguiran lluitant pels seus objectius.

Jordi Cuixart, que es mostra orgullós d'haver seguit sent president d'Òmnium tot i estant a la presó, pensa que els reptes actuals i futurs de la societat catalana són immensos.

Jordi Cuixart: "Des d'Òmnium tenim una feinada immensa pel que fa a l'ús social de la llengua catalana, per exemple, o a la cohesió social; i òbviament, en la defensa dels drets civils i polítics de Catalunya."

Jordi Cuixart parla de la tasca d'Òmnium en la defensa del català i els drets civils

Posició davant la taula de diàleg

Davant la situació política actual, amb l'independentisme dividit davant l'estratègia a seguir i la utilitat de la taula de diàleg amb el govern espanyol, els expresos també hi diuen la seva. Oriol Junqueras és qui defensa amb més convicció la conveniència de la taula.

Oriol Junqueras: "El millor camí per arribar a la independència és ser els campions d'aquest procés de negociació. És la millor manera de convèncer una part cada cop més gran de la societat catalana i, sobretot, la comunitat internacional."

Oriol Junqueras aposta per la negociació en el procés independentista

En canvi, Jordi Sànchez es mostra "molt poc crèdul i enormement escèptic" amb el procés negociador que ha de començar d'aquí poques setmanes.

Jordi Sànchez: "Caldrà veure fins a quin punt el govern de Pedro Sánchez té la voluntat real d'avançar en una solució negociada al conflicte polític."

L'expresidenta del Parlament, per la seva banda, veu la taula de diàleg amb certa curiositat, però també amb escepticisme. Per Cuixart, si la taula no escolta la veu de la gent, està condemnada al fracàs.

 

ARXIVAT A:
IndultsProcés catalàCarme ForcadellOriol JunquerasJordi SànchezJordi Cuixart
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut