EN DIRECTE | La pluja provoca un fenòmen inèdit al volcà de La Palma, un "mar de boira"
Per la temperatura de l'ambient i el terreny, les gotes de pluja no arriben a tocar terra i s'evaporen en forma de vapor d'aigua (CSIC)

La pluja provoca un fenomen inèdit al volcà de La Palma, un "mar de boira"

Ja fa dos mesos que el Cumbre Vieja va entrar en erupció i ha deixat una "cicatriu" immensa

Actualitzat

Es compleixen dos mesos des del començament de l'erupció del volcà de La Palma i la lava encara avança sobre els terrenys agrícoles i habitatges, encara que més lentament, sense superar els 20 metres per hora.

Les últimes hores però la pluja ha provocat un fenomen inèdit en aquests dos mesos d'erupció. Se'l coneix com a "mar de boira" i sembla que hi hagi neu al cràter del volcà.

Per la temperatura de l'ambient i el terreny, les gotes de pluja no arriben a tocar terra i s'evaporen en forma de vapor d'aigua provocant una boirina, amb aquest aspecte de plomalls blancs sobre el terreny làvic.

 

Llacs i cascades de magma

Els últims dies una nova ruptura d'una paret del con ha provocat el desbordament d'un petit llac de magma que s'havia format i nous rius de lava, en forma de cascada, s'han sumat a les colades ja existents. Moltes llisquen amb facilitat per sobre de les colades solidificades.

L'activitat sísmica no afluixa. En les últimes hores s'han registrat més terratrèmols, un ha sobrepassat la magnitud 5.


900 milions

En aquests dos mesos d'erupció, set mil persones segueixen evacuades, i gairebé cinc-centes, reallotjades. La lava ja ocupa més de mil hectàrees.

Segons els càlculs del govern canari, els danys causats a l'illa superen els 900 milions d'euros, en un balanç que caldrà ampliar.

En una intervenció al Parlament autonòmic, el vicepresident i conseller d'Economia, Román Rodríguez, ha informat de 906.804.903,72 euros entre els danys públics i privats i els costos d'intervenció de les administracions autonòmica, insular i local.

En aquest informe, adreçat al govern d'Espanya, encara faltaria afegir-hi el que ha significat el volcà per als béns i infraestructures de l'Estat i les infraestructures elèctriques.

L'erupció del volcà de Cumbre Vieja va començar fa dos mesos (Efe/Miguel Calero)(Efe/Miguel Calero)

Cumbre Nueva 2021

El president del Cabildo de La Palma, Mariano Hernández, ha dit que l'illa té una "enorme cicatriu" al territori, que ha de servir com a "oportunitat" per dissenyar millors serveis i infraestructures i donar noves opcions de feina als ciutadans.

Dins d'aquesta política de buscar oportunitats, els promotors immobiliaris han fet una primera gran proposta urbanística per crear un poble al sud de Los Llanos.

El projecte, batejat com a "Cumbre Nueva 2021" preveu 543 habitatges unifamiliars d'alt nivell que es podrien fer en un any, a més d'equipaments com escoles o centres esportius. Planteja requalificar 400.000 metres quadrats de sol agrícola.

Les cendres del volcà podrien convertir-se en material de construcció, segons ha explicat l'arquitecte Sergio González-Jaraba, l'impulsor principal: "Se n'han recollit bastants quilos i s'estan fet proves en laboratori amb la possibilitat de fer materials reciclant la cendra".

A la presentació d'aquesta proposta han assistit membres de la Plataforma d'Afectats per l'Erupció del Volcà Cumbre Vieja 2021.

ARXIVAT A:
Volcà Cumbre ViejaLa PalmaLes Canàries
Anar al contingut