Els guanyadors dels premis de la Fira Internacional de Ciència i Enginyeria
Els guanyadors dels premis de la Fira Internacional de Ciència i Enginyeria

Dos joves catalans, premiats per la NASA per un sistema de detecció d'asteroides

Amb 16 i 18 anys, han participat en la Fira Internacional de Ciència i Enginyeria als EUA

RedaccióActualitzat

Dos joves catalans han aconseguit el reconeixement de la NASA i de la Fira Internacional de Ciència i Enginyeria de Pittsburg, als EUA, per un programa informàtic que permet localitzar i identificar asteroides.

El projecte d'Ignasi Segura i Javier López-Contreras, de 16 i 18 anys, respectivament, permet automatitzar de manera innovadora els processos de detecció d'asteroides, que, ara per ara, es fa manualment:

 


Confien que gràcies a l'algoritme que han dissenyat qualsevol pugui descobrir nous astres. Segura ha explicat a Catalunya Ràdio com funciona el seu programa:

"Hi ha una persona que mira les imatges i intenta trobar coses que es mouen. I el que el nostre programa fa és que se li subministren una sèrie de fotos fetes amb telescopi i identifica quins objectes es mouen i quins no, i et retorna les velocitats dels objectes, les seves direccions, el seu període de rotació."

Segons Segura, ara només hi ha 9 centres de la NASA que tinguin aquesta tasca automatitzada. Feia molt de temps que somiava a participar en la Fira Internacional de Ciència i Enginyeria, i aconseguir el segon premi atorgat per la NASA i el tercer guardó en la categoria de programari concedit per la fira sobrepassa les expectatives que tenien:

"Encara ho estem digerint, no sabem com processar-ho, i ens sembla totalment increïble que s'hagin fixat en nosaltres."

El software dissenyat per Ignasi Segura i Javier López-Contreras es pot trobar al web GitHub i és gratuït i de codi obert, és a dir, que el pot modificar i adaptar qualsevol usuari interessat.

 

Anar al contingut