Dos excursionistes han de pagar més de 2.600 euros per un rescat a Queralbs
El rescat dels dos excursionistes perduts a Coma de Vaca, a Queralbs (ACN/Bombers)
Queralbs

Dos excursionistes han de pagar més de 2.600 euros per un rescat en ple confinament

No duien l'equipament necessari i, a més, es van saltar l'ordre de quedar-se a casa en el primer cap de setmana que entrava en vigor

Redacció/ACNActualitzat

Era el 15 de març. Acabava d'entrar en vigor l'estat d'alarma i els bombers van haver d'anar a rescatar dos excursionistes que s'havien perdut a la zona del refugi de muntanya de Coma de Vaca, al Ripollès. Ara s'ha sabut que Interior els farà pagar més de 2.600 euros pel rescat, segons ha avançat el Diari de Girona i ha confirmat l'ACN.

D'acord amb la normativa aprovada el 2009, la Generalitat ha considerat una negligència l'actitud dels muntanyencs, perquè no duien l'equipament idoni per fer l'activitat i van anar a la muntanya quan ja estaven prohibides les sortides a l'aire lliure, pel confinament.

El mateix dia que se'ls va rescatar ja se'ls va avisar de la negligència.

 


Tretze expedients des del 2009

Des que es va decidir penalitzar casos com aquest, fa 12 anys, s'han tramitat tretze expedients per negligència i set ja s'han cobrat íntegrament el cost de l'operatiu. La resta, s'han pagat de forma parcial o s'estan tramitant per la via executiva.

Una conducta es considera negligent quan té lloc en zones assenyalades com a perilloses o d'accés prohibit; si les persones rescatades o salvades no porten l'equipament adequat per a l'activitat o si la persona sol·licita el servei sense motius objectivament justificats.

El primer cop que es va cobrar un rescat va ser el 2011. Tres joves van haver de ser rescatats quan van quedar atrapats mentre intentaven creuar el riu Muga, després d'haver-se saltat les tanques que barraven el pas. Els va costar 507,8 euros.

Aquell any hi va haver un segon rescat. Un esquiador que el 13 de març va quedar atrapat per una allau mentre esquiava fora de pista i amb accés tancat a la muntanya de la Tosa, a Masella. Li van cobrar prop de 2.400 euros per un dispositiu de 3 helicòpters, nou vehicles i 35 bombers.

Dos excursionistes han de pagar més de 2.600 euros per un rescat a Queralbs
Imatge d'arxiu del rescat d'un esportista, el novembre passat (ACN/Bombers)

 

Altres rescats que s'han cobrat són el d'un conductor mentre travessava el riu Segre a Lleida, el 2015, amb un cost de 1.229 euros, o la recerca de dues persones que es van perdre durant una ruta de Ribes de Freser a Queralbs i que no van avisar mentre l'operatiu de recerca continuava. La factura que se'ls va fer arribar pujava a 839 euros.

També s'ha tramitat el cobrament de dos falsos avisos d'incendi d'habitatge a Berga i Vic, el 2015 i 2018 respectivament, amb imports que no superen els 166 euros, i un altre a Girona, el 2019, per 142 euros.

També s'inclou un rescat de dos escaladors en una zona tancada i senyalitzada com a perillosa a la via ferrada de la Teresina de Montserrat. Aquest rescat es va fer el juliol del 2018 i va costar 2.880 euros.

 

 

ARXIVAT A:
BombersConfinament
Anar al contingut