Dos dibuixos singulars de Gaudí acaben al MNAC després de tota una peripècia

Els dos dibuixos representen l'exterior i l'interior de l'església de la Colònia Güell tal com l'arquitecte volia que fos

Laura GalánActualitzat

Durant la guerra civil es van amagar dos dibuixos de Gaudí datats el 1908 i el 1910 en una masia de la Colònia Güell. Als anys 70 van reaparèixer i el 2012 es van intentar subhastar. Ara, la Generalitat els ha pogut adquirir.

Els dos dibuixos representen l'exterior i l'interior de l'església de la Colònia Güell, a Santa Coloma de Cervelló.

S'hi veu com Gaudí volia que fos l'església de la colònia, to i que al final només se'n va acabar construint la cripta.

A partir d'ara, aquests dos esbossos passen a formar part del patrimoni del MNAC.

 

Es tracta d'un material singular, ja que gairebé tots els dibuixos que Gaudí va fer dels seus projectes van ser destruïts quan el taller de l'arquitecte es va cremar al començament de la guerra civil.

Els tècnics consideren aquests dos dibuixos excepcionals. Maria Àngels Fontdevila és la conservadora del museu i especialista en l'obra gaudiniana.

"Es tracta de dues obres d'extraordinària importància i singularitat, atès l'escàs material documental que es conserva de les obres més emblemàtiques de Gaudí i, en particular, de l'encàrrec que Eusebi Güell li va fer per construir una església a la colònia tèxtil obrera de la seva propietat."


El desenllaç d'un llarg litigi

Durant la guerra, els dos dibuixos van ser amagats a la carbonera d'una masia de la colònia i no es van trobar fins als anys 70. Es van vendre i els nous propietaris van decidir subhastar-los l'any 2012.

Llavors, la parròquia de la colònia en va reclamar la propietat i la subhasta es va parar.

Els dos dibuixos de Gaudí incorporats al MNAC (ACN/Pau Cortina)
Els dos dibuixos de Gaudí incorporats al MNAC (ACN/Pau Cortina)

El jutge va acabar donant la raó als propietaris i fa dos anys van tornar a començar les negociacions per vendre'ls, que han culminat ara en la compra per part de la Generalitat per 320.000 euros, 240.000 dels quals els ha aportat La Caixa.

Els esbossos del que havia de ser l'església de la Colònia Güell s'exhibiran al públic l'any que ve, en una gran exposició sobre l'arquitecte en col·laboració amb el Museu d'Orsay de París.

Els dos croquis que ara s'incorporen a la col·lecció del Museu Nacional d'Art de Catalunya estan pintats damunt d'una fotografia invertida de la maqueta de l'església feta per l'escultor Vicente Villarrubias.

Dels negatius se'n van fer ampliacions sobre paper fotogràfic i, a sobre d'aquestes ampliacions, Gaudí va traçar l'alçat exterior i una vista interior de l'església.

Cripta de Gaudí, a la colònia Güell

Els dos dibuixos permeten acostar-nos a la idea arquitectònica de Gaudí i són un document "d'incalculable valor material i documental".

Segons la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, en els dibuixos es pot observar la tècnica de l'arquitecte.

"Mostren la concepció tècnica gaudiniana, l'experimentació i les seves enginyoses solucions encaminades a superar les estructures gòtiques, reduint columnes i contraforts, i tenen també un gran interès estètic, mostren una enorme originalitat i talent creatiu."

Els dos dibuixos que ara s'hauran d'estudiar i restaurar han estat adquirits per la Generalitat, i La Caixa n'ha sufragat el 75% del cost.

ARXIVAT A:
Art
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut