Les detencions i el decomís de material s'han fet a Barcelona i al Masnou

Dos detinguts per tràfic d'armament militar i blanqueig a Barcelona i al Masnou

Són el director financer i el director comercial d'un entramat empresarial relacionat amb set persones detingudes l'any 2020

RedaccióActualitzat

Dues persones detingudes a Barcelona i el Masnou per la presumpta participació en els delictes de blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal. Els arrestats, que operaven des de Barcelona, pertanyien a un grup criminal amb ramificacions a diferents països.

Les detencions les han fet agents dels Mossos d'Esquadra i de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i l'Europol. També s'han fet dos registres, en què s'han intervingut nombrosos suports informàtics i abundant documentació de la seva activitat.

L'operació és una continuació d'una altra intervenció anterior que va permetre, l'11 de novembre del 2020, la detenció de set persones a Catalunya i al País Valencià per la seva presumpta participació en els delictes de blanqueig de més de 10 milions d'euros, pertinença a organització criminal i contraban d'armes.

Durant l'anàlisi del material confiscat en aquella operació es van trobar indicis de la presumpta implicació en la xarxa de dues persones més, el director financer i el director comercial de l'entramat empresarial, i que han acabat detinguts en aquesta segona fase per ordre de la Fiscalia Especial contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada.

Tots dos formaven part del grup criminal organitzat investigat. Se'ls acusa d'estar implicats en el comerç il·lícit d'armament militar que eludia els controls duaners, amb el blanqueig de capitals a Espanya fruit d'aquestes activitats delictives i, a més a més, d'haver participat en negociacions comercials d'altres mercaderies, com ara fertilitzants, que els compradors podien utilitzar amb altres finalitats delictives en zones de conflicte.


Comerç internacional d'armes, explosius i material de defensa

L'organització criminal la formaven persones de diferents nacionalitats, alguns dels quals operaven des d'Espanya. Aquesta estructura amagava, sota la cobertura d'una activitat comercial lícita, un negoci de comerç internacional d'armes, explosius i material de defensa de caràcter militar.

Els importants beneficis econòmics els blanquejaven a Espanya utilitzant empreses instrumentals i també a través de comptes bancaris a l'estranger. Segons els investigadors, s'ha pogut demostrar una activitat prolongada en el temps, amb repartiment de funcions i tasques entre els membres establerts a l'Estat. L'organització tenia vaixells de càrrega domiciliats a paradisos fiscals per a la comercialització de les mercaderies sensibles.

Durant tota la investigació s'ha comptat amb el suport d'especialistes en armament i explosius de l'Europol, que han donat suport tècnic i han destapat els presumptes vincles internacionals de l'organització.

En la investigació, que la policia qualifica d'"enormement complexa", hi han intervingut experts en el camp econòmic, tràfic il·lícit d'armes, tecnològic, mercantil i de transport marítim internacional, coordinats per la Fiscalia Especial Contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada i sota la supervisió del Jutjat Central d'Instrucció número 2 de l'Audiència Nacional.

 

ARXIVAT A:
JudicialPolicialPolicia NacionalMossos d'Esquadra
Anar al contingut