Mossos d'Esquadra, periodistes i assistents a la "rave", a l'exterior de la nau on s'ha fet la festa (ACN / Carola López)
Mossos d'Esquadra, periodistes i assistents a la "rave", a l'exterior de la nau on s'ha fet la festa (ACN / Carola López)

Dos detinguts, cinc investigats i 215 identificats per la "rave" de Llinars

Miquel Sàmper i Josep Lluís Trapero defensen haver esperat a desallotjar la festa il·legal per "l'alta complexitat" de l'operatiu

Actualitzat

La festa "rave" de Cap d'Any en una nau abandonada de Llinars del Vallès ha acabat amb un balanç de dos detinguts, cinc investigats i 215 identificats. Ho han explicat el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, i el cap dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, en una compareixença hores després del desallotjament.

En el desallotjament de la festa, que va començar la nit de Cap d'Any i ha durat més de 40 hores, s'han comissat els equips de música dels dos escenaris que hi havia a la nau.

Tant Sàmper com Trapero han reiterat que el desallotjament era un dispositiu "d'alta complexitat" perquè a l'interior de la nau hi havia centenars de persones agrupades. El conseller d'Interior ha defensat que s'havia de fer amb llum de dia per "identificar i sancionar tots els assistents" i "evitar qualsevol risc de salut pública".

 

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, durant la roda de premsa d'aquest dissabte
El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, durant la roda de premsa d'aquest dissabte

 

Sospitosos d'un delicte de desobediència greu

Els dos detinguts són els propietaris dels equips de so. La policia els considera presumptes organitzadors de la festa i són sospitosos d'un delicte de desobediència greu, el mateix de què s'acusa els cinc investigats. Els assistents a la festa s'enfronten a sancions de fins a 3.000 euros, mentre que per als organitzadors la multa pot arribar als 600.000 euros.

Tot i que s'ha identificat 215 persones que eren a l'interior de la nau, Trapero ha dit que assumeixen que alguns dels assistents van abandonar el lloc dels fets prèviament. En total, suposen que a la festa hi van participar unes 300 persones. Entre els identificats hi ha persones de nacionalitat espanyola, però també francesa, italiana, andorrana, austríaca, holandesa i luxemburguesa.

 

Un agent identifica una de les assistents a la festa de Llinars
Un agent identifica una de les assistents a la festa de Llinars (ACN / Carola López)

 

A més, la Conselleria d'Interior ha elevat una consulta a la Fiscalia per si els fets poden considerar-se constitutius d'un delicte contra la salut pública, a més d'infringir la normativa administrativa anti-Covid.

En el marc de l'operatiu, s'han practicat 61 tests d'alcoholèmia —tots amb resultat negatiu— i també una prova de drogues amb resultat positiu. A més, el Servei Català de Trànsit ha aixecat 30 actes per documentació caducada o inspecció tècnica del vehicle caducada.

 

El cap dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, en la compareixença per informar sobre la 'rave' de Llinars
El cap dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, en la compareixença per informar sobre la 'rave' de Llinars

 

"Un exercici d'irresponsabilitat"

Preguntat sobre si els Mossos d'Esquadra fan autocrítica per l'actuació, Trapero ha dit que es podria haver millorat en la detecció de la festa i ha afegit que continuen treballant per identificar el propietari de la nau abandonada.

Trapero ha subratllat que tot plegat ha passat en un context de "pandèmia" en què s'havien de tenir presents altres criteris més enllà de l'ordre públic i policial. El major dels Mossos ha dit que els assistents a la festa no respectaven la distància entre persones i que ningú anava amb mascareta:

"Ningú ha tingut una actitud de facilitar el final d'aquest exercici d'irresponsabilitat"

També ha apuntat que si no es van desallotjar els assistents abans, va ser per diversos motius: la necessitat de disposar de més efectius, tenir més informació del lloc i també de les persones que participaven a la festa. "Probablement ho podíem haver fet ahir, però necessitàvem llum" ha explicat el cap dels Mossos.

El major dels Mossos també ha explicat que la policia local de Llinars va intentar mediar la nit del 31 i que els Mossos ho van provar dues vegades més; una, divendres a la tarda i una altra, dissabte al matí abans de procedir al desallotjament.

 

Sense tests, però amb registre d'assistents

Durant el transcurs del dispositiu, s'ha determinat que no calia practicar proves de Covid als participants a la festa perquè no hi havia constància de cap positiu. Trapero ha reclamat "un criteri sanitari" per actuar en desallotjaments com aquest i ha explicat que van consultar a la Conselleria de Salut si calia fer proves als assistents i confinar-los, i que la resposta va ser que no calia.

El que sí que s'ha fet en el transcurs del desallotjament ha estat elaborar un registre de les persones que hi havia dins de la nau per "tenir la seva traçabilitat" en cas que algun d'ells resulti positiu de coronavirus.

En el desallotjament hi han intervingut deu equips de la Brigada Mòbil, nou de l'ARRO, deu patrulles de la Unitat de Seguretat Ciutadana de Granollers, Trànsit, efectius d'Investigació, de Mediació i Comunicació i del Sistema d'Emergències Mèdiques.

 

Dos dels assistents a la festa 'rave', després del desallotjament efectuat pels Mossos
Dos dels assistents a la festa "rave", després del desallotjament efectuat pels Mossos (ACN / Carola López)

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Miquel SàmperJosep Lluís Trapero
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut