Exterior del bar Koxka, on el 15 d'octubre del 2016 va haver-hi la baralla
Exterior del bar Koxka, on el 15 d'octubre del 2016 va haver-hi la baralla

Dos dels joves d'Altsasu reben el tercer grau penitenciari

A partir d'aquest divendres, Iñaki Abad i Aratz Urrizola només caldria que anessin a dormir a la presó

Actualitzat

Dos dels joves condemnats per la baralla del bar Koxka d'Altsasu la matinada del 15 d'octubre de 2016 han rebut el tercer grau penitenciari i podrien començar a sortir de la presó els propers dies.

Iñaki Abad i Aratz Urrizola, els dos condemnats amb penes de presó més baixes, han comunicat que se'ls ha atorgat el tercer grau i estan a l'espera de la confirmació oficial. A partir d'aquest divendres, Abad i Urrizola podrien passar el dia fora del centre penitenciari de Zaballa i només haver d'anar-hi a dormir.

 

 

Abad i Urrizola no són dels condemnats que porten més temps a la presó (aquest dimarts fa 1.128 dies que Adur Ramírez d'Alda, Jokin Unamuno i Oihan Arnanz estan empresonats). Tots dos van entrar-hi per ordre de l'Audiència Nacional el juny de 2018, després de la condemna per desordres públics.

Poques setmanes després de la sentència, l'Audiència Nacional va rebaixar la pena a Abad de 13 a 10 anys. Inicialment, se li imposaven tres anys de presó per cada un dels tres delictes de lesions, en comptes dels dos que s'aplicaven a la resta de condemnats. Un error que el tribunal va corregir.

Després de la rebaixa del Suprem, Abad estava condemnat a 4 anys i 2 mesos de presó, metnre que a Urrizola se li va imposar una pena de 3 anys i 6 mesos. Com que ja han complert la quarta part de la pena de presó que se'ls va imposar, poden optar a aquest tercer grau.  

Dels altres condemnats, encara quedaran cinc joves en règim tancat que han d'afrontar penes llargues.

 

Exterior del bar Koxka, on el 15 d'octubre de 2016 va haver-hi la baralla

 

Entrevistat al programa "Més 324" poc després que es conegués la notícia, Antton Ramírez de Alda, pare d'un dels joves que continua en règim tancat que exerceix de portaveu de les famílies, ha explicat que Abad i Urrizola han comunicat aquest dimarts a la tarda a les seves famílies que se'ls concedia el tercer grau:

"A la presó els han comunicat que aquest divendres tindran el tercer grau. En aquest moment, estan en el procés de classificació. L'Iñaki i l'Aratz tindran el tercer grau i els altres presos, com que tenen penes més llargues, pensem que se'ls aplicarà el segon."

Pel que fa als altres cinc joves empresonats, Ramírez de Alda ha explicat que ara estan en el procés de la classificació dels presos i que, probablement, seran classificats en el règim de segon grau.

A partir d'aquí, es podran començar a demanar els beneficis i permisos que comporta aquest estadi.

 

Vuit joves condemnats

L'origen del cas Altsasu cal buscar-lo en la baralla entre agents de la Guàrdia Civil de paisà i diversos joves del municipi navarrès, al bar Koxka la nit del 15 d'octubre de 2016.

La Fiscalia va investigar els fets per un delicte de terrorisme, fet que va fer que el judici se celebrés a l'Audiència Nacional.

Finalment, se'ls va absoldre de terrorisme, però van rebre condemnes d'entre 2 i 13 anys de presó per atemptat a agents de l'autoritat, lesions, desordres públics i amenaces. Amb l'agreujant d'animadversió ideològica a la Guàrdia Civil.

La Fiscalia va recórrer la sentència, però l'Audiència va mantenir les penes, tornant a rebutjar el delicte de terrorisme.

L'octubre passat, el Suprem va rebaixar la condemna als vuit joves no aplicant l'agreujant de discriminació ni el d'abús de superioritat en el cas del delicte d'atemptat a l'autoritat.

 

ARXIVAT A:
AltsasuPaís Basc
Anar al contingut