Barcelona

Dos dels arbres de Nadal ecològics de Barcelona estan endollats al corrent elèctric

Els arbres de Nadal sostenibles instal·lats per l'Ajuntament de Barcelona continuen generant polèmica. Dos dels sis avets que hi ha a la ciutat, concretament els situats als Jardinets de Gràcia i davant del Mercat de Santa Caterina, estan endollats al corrent elèctric, tot i que funcionen amb pedals. Segons fonts municipals, els dos avets han d'estar endollats per generar la mínima llum necessària i el que fan les pedalades de les bicicletes és millorar-la i augmentar-ne la intensitat. Això sí, l'energia de la xarxa que consumeixen és l'equivalent a la que gasta una bombeta domèstica.

Actualitzat
L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, ha defensat la instal·lació dels arbres de Nadal sostenibles com a mesura de suport al comerç davant la crisi. Els nous avets han estat acollits amb crítiques per part dels grups municipals a l'oposició. Hereu ha defensat la bona voluntat de la idea de la regidora de Medi Ambient, Imma Mayol, tot i que ha admès que no ha donat els resultats desitjats.

Pel que fa a les crítiques pel consum elèctric de dos dels sis avets interactius, Imma Mayol ha declarat que aquests arbres tenen un consum aproximat de 100 W, "el mateix que consumeix una bombeta elèctrica". La regidora ha acusat l'oposició d'"estar sobredimensionant" el projecte i ha defensat que és "una petita aportació a una aposta municipal de millora de l'enllumenat nadalenc" en col·laboració amb els comerciants, i un increment dels criteris d'"eficiència i estalvi energètic".

Arbres a pedals a Sant Sebastià

L'Ajuntament de Sant Sebastià també s'ha apuntat a l'ecologia i ha instal·lat quinze bicicletes estàtiques a l'exterior del consistori que serviran per subministrar electricitat i il·luminar una part de l'ornamentació del Nadal de la ciutat. Per exemple, els voluntaris que s'animin a pedalar podran ajudar a encendre les bombetes LEDS de baix consum que il·luminaran un avet de nou metres d'altura.

Segons l'Ajuntament, aquesta activitat vol promoure l'ús d'energies netes i, a més, té una finalitat social, ja que l'estalvi energètic que generi es destinarà a una campanya benèfica. Fins al 7 de gener, s'espera que els ciutadans aconsegueixin produir almenys 12.000 euros, 50.000 quilòmetres i 277 kilowats.
Anar al contingut