Dos biomarcadors a la sang poden ajudar a detectar l'Alzheimer abans de tenir símptomes

L'ús d'aquests biomarcadors podria facilitar els assajos clínics de prevenció i, per tant, accelerar el desenvolupament de nous tractaments per a la malaltia

RedaccióActualitzat

Un estudi internacional ha determinat que dos biomarcadors a la sang poden captar millor els primers indicis de l'Alzheimer.

Segons la investigació, en la qual han participat la Fundació Pasqual Maragall i l'Hospital del Mar, l'ús d'aquests biomarcadors podria facilitar els assajos clínics de prevenció i, per tant, accelerar el desenvolupament de nous tractaments per a la malaltia.

Els dos biomarcadors prediuen una acumulació més gran al cervell de proteïnes relacionades amb aquesta malaltia i la pèrdua cognitiva.

Ho explica Marc Suárez Calvet, neuròleg del Barcelona Beta Brain Research Center - Hospital del Mar: "El que mesurem en sang són les proteïnes que s'anomenen fosfo-tau, que són proteïnes que s'acumulen al cervell en persones que viuen amb la malaltia de l'Alzheimer."

Són els biomarcadors sanguinis p-tau 217 i el p-tau231, idonis per indicar canvis cerebrals relacionats amb la proteïna amiloide en persones que encara no manifesten símptomes cognitius, de manera que es pot detectar de manera precoç si una persona ja des de la mitjana edat té un elevat risc de desenvolupar Alzheimer.

Amb una anàlisi de sang

L'estudi obre la porta a la possibilitat que, en un futur, amb una anàlisi de sang es puguin detectar persones que tenen un risc elevat de tenir Alzheimer abans que tinguin cap símptoma.

No és una prova que ara ja es pugui fer sistemàticament, però el repte és incorporar-la als hospitals. Poder fer un primer diagnòstic, que no sempre és fàcil ara, en persones que ja mostren alguns símptomes de la malaltia.

De moment, servirà per continuar fent recerca sobre la fase inicial de la malaltia. A més, l'anàlisi de biomarcadors en sang és un procediment econòmic i no invasiu amb un gran potencial per ajudar al procés diagnòstic de la patologia d'Alzheimer, segons expliquen els investigadors.

Per dur a terme aquesta comparació directa entre els principals biomarcadors es va analitzar el seu comportament en gairebé 400 participants que formen part de l'Estudi Alfa, que compta amb el suport de la Fundació La Caixa.

 

ARXIVAT A:
SalutCiènciaAlzheimerInvestigadors catalans
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut