La sentència reconeix que hi ha molt pocs precedents de condemnes per "stealthing" (EPTV/Alberto Ortega)

Dos anys de presó per no fer servir condó quan s'hi havia compromès

L'Audiència Provincial de Madrid considera que l'acusat ha comès un delicte d'abús sexual conegut com a "stealthing"

RedaccióActualitzat

L'Audiència Provincial de Madrid ha condemnat un home a dos anys de presó per un delicte d'abús sexual perquè va mantenir relacions sense preservatiu amb una dona sense el seu consentiment, ja que ella ho havia posat com a condició expressa. A aquest tipus de delicte se l'anomena "stealthing" (o agressió profilàctica) i consisteix a no posar-se el condó o treure-se'l durant tota o part de la relació, sense el permís de la parella o malgrat que ho hagi imposat com a condició per donar el consentiment.

La dona havia acordat la relació sexual amb la condició que l'home utilitzés preservatiu per por de quedar-se embarassada o a agafar alguna malaltia de transmissió sexual.

El jutge aplica com a atenuants la reparació del dany (perquè l'home ha avançat 4.400 euros com a indemnització) i alteració psíquica de l'acusat, que pateix un trastorn esquizoide de la personalitat. 

El tribunal el condemna a dos anys de presó, cinc de llibertat vigilada, a no acostar-se a la víctima ni comunicar-se amb ella durant quatre anys i a no treballar amb menors durant set anys. També ha d'indemnitzar la víctima amb 5.000 euros per danys morals.

Segons la sentència, l'home tenia "indicadors sobrats que l'avisaven de l'eventualitat del caràcter delictiu de la seva conducta", ja que ella havia dit expressament que no mantindria relacions sexuals sense preservatiu. En canvi, "ell li va fer creure que se'l posaria", però després no ho va fer "sense cap causa que ho justifiqui".


La víctima va entrar en xoc i encara està en tractament

L'acusat i la víctima s'havien conegut a través d'una aplicació de contactes el juny del 2022 i ella va accedir a mantenir relacions sexuals imposant un seguit de condicions, entre les quals, que fes servir preservatiu.

Quan ella es va adonar que l'home no s'havia posat cap condó va entrar en xoc, va marxar i va anar directament a l'hospital perquè li fessin una exploració ginecològica. Hi va arribar gairebé plorant i tan nerviosa que l'hospital la va derivar al centre integral contra la violència sexual Benita Pastrana.

L'home es va disculpar i va dir que havia estat "un malentès", però ella encara està en tractament amb psicoteràpia en un centre especialitzat.

A l'acusat se l'ha condemnat per un delicte d'abús sexual de l'article 181.1.4 del Codi Penal per un cas de "stealthing", dels quals hi ha molt pocs precedents jurídics.

Què fer en cas d'agressió sexual

Saber què fer davant d'una agressió sexual és molt difícil, perquè ens pot costar reaccionar o actuar. Des de l'Hospital Clínic de Barcelona recorden que, el primer que necessiten les víctimes, és saber que no en tenen cap culpa, sinó que han patit un delicte, i que hi ha professionals que les podran ajudar.

Per això, els recomanen anar a urgències i, en la mesura del possible, que intentin no dutxar-se ni canviar-se de roba, ni tan sols rentar-se les dents, per poder recuperar el màxim de proves possible abans de denunciar.

Si la víctima té 16 anys o més, s'ha de dirigir al servei d'urgències de l'Hospital Clínic, que és la unitat de referència per a aquests casos. Si no és a l'àrea de Barcelona, es pot dirigir al seu hospital de referència. Al Clínic fa trenta anys que treballen en la violència sexual, amb un equip interdisciplinari amb metges, psicòlegs, treballadors socials.

Des de l'hospital es farà un comunicat a la Fiscalia. Si després no es posa denúncia, no s'activarà. Però servirà per si la denúncia es vol posar amb posterioritat.

En el cas de ser menor de 16 anys, ha d'anar acompanyada d'un adult a l'Hospital Sant Joan de Déu, a Can Ruti o al Vall d'Hebron de Barcelona.

La denúncia només es pot fer a comissaria, i s'ha de comparèixer amb un suport legal sempre. Si no, a comissaria ofereixen assistència jurídica, i la pot acompanyar un equip de suport emocional.

ARXIVAT A:
JudicialAgressió sexual
Anar al contingut