Els lots dels pots de fum que han explotat han estat retirats pels Tedax per analitzar-los

Dos agents dels Mossos, ferits per l'explosió inesperada de dos pots de fum

El material era de dos lots diferents que han estat retirats pels Tedax per ser inspeccionats

Actualitzat

Dos agents dels Mossos d'Esquadra han resultat ferits per l'explosió inesperada de dos pots de fum en els darrers dies.

El primer incident va ser el 30 de gener, quan un d'aquests artefactes va explotar mentre un instructor de la Brigada Mòbil (BRIMO) impartia un curs de formació. La pràctica consistia en el llançament de fumígens, o pots de fum. Quan un dels alumnes va llançar un dels pots, la carcassa va sortir disparada a gran velocitat impactant en l'ull d'un agent que es trobava a uns quants metres de distància.

L'agent ferit és un formador de la Brimo. L'agent estava fent tasques de suport a l'instructor responsable de la formació dels mossos que volen accedir a la brigada. L'esclat li va causar ferides en un ull i va ser traslladat immediatament a un centre hospitalari. A hores d'ara no se sap si l'agent recuperarà la visió.

El curs va continuar amb normalitat fins que hi va haver una segona explosió. Un altre alumne va llançar un pot i la carcassa va tornar a sortir disparada. En aquest cas, sense conseqüències. 

El tercer incident ha tingut lloc aquest divendres al matí al Complex Central Egara de Sabadell, quan un altre agent de la divisió Brimo revisava una partida d'aquests dispositius i un d'ells ha explotat. Li ha causat ferides lleus: una forta contusió al front i diversos talls a la cara.

 

Partida de l'any 2000 caducada

Aquests pots tenen un mecanisme de seguretat que consisteix amb una anella i un passador que s'ha de treure abans de llançar-los. Quan un agent llança un pot de fum, la carcassa ha de caure al terra. En cap cas, ha de sortir disparada.

La partida dels pots de fum amb què es feia aquesta pràctica és de l'any 2000, i aquests pots tenen una caducitat de 5 anys. Arran d'aquest accident – 15 dies després - el cos dels Mossos va ordenar revisar la caducitat de tots els pots de fum de què disposen les unitats de la BRIMO.

Aquest divendres, en una de les comprovacions que es feien dins del complex central dels Mossos d'Esquadra, un dels pots va explotar. Poc després, agents del cos dels TEDAX (Desactivació d'Artefactes Explosius) van retirar tots els pots per analitzar-los i esbrinar la raó de les explosions. 

 

ARXIVAT A:
Mossos d'Esquadra
Anar al contingut