Bilbao

Dos advocats de l'esquerra abertzale, entre els vuit detinguts a Bilbao i Pamplona

Quan falten tres dies per a la mobilització que hi ha convocada a Bilbao a favor dels drets dels presos d'ETA i després dels últims passos fets per aquest col·lectiu reconeixent el mal causat, agents de la Guàrdia Civil han irromput al despatx de l'advocada de l'esquerra abertzale Arantza Zulueta, a Bilbao, durant una reunió amb altres advocats. Els agents han detingut vuit persones, entre elles l'advocada. L'operació continua oberta.

RedaccióActualitzat

Quan falten tres dies per a la mobilització que hi ha convocada a Bilbao a favor dels drets dels presos bascos i després dels últims passos fets per aquest col·lectiu (EPPK) reconeixent el mal causat, agents de la Guàrdia Civil han irromput al despatx de l'advocada de l'esquerra abertzale Arantza Zulueta, a Bilbao, durant una reunió amb altres advocats que normalment s'encarreguen de la defensa dels presumptes membres d'ETA i de l'entorn nacionalista. Els agents han detingut, de moment, vuit persones al País Basc i a Navarra, entre elles dos destacats advocats abertzales. L'operació continua oberta.

A banda d'Arantza Zulueta, els altres detinguts són l'advocat Jon Enparantza, Aiziber Sagarminaga, José Luis Campos, Egoitz López de la Calle, Aintzane Orkolaga, Mikel Almandoz i Asier Aranguren.

Segons ha informat el Ministeri de l'Interior, des de fa mesos, el Servei d'Informació de la Guàrdia Civil treballa en aquesta operació, que es dirigeix des de l'Audiència Nacional en coordinació amb la fiscalia d'aquest mateix organisme. Tot i així, el cert és que la batuda es produeix una setmana en què s'ha mogut especialment el tauler dels presos i quan s'esperava que ETA mogués fitxa amb vista al desarmament. La duresa de les forces de seguretat podria provocar que l'organizació es repensés el pronunciament o l'endarrerís.

El ministre de l'Interior considera que els detinguts formaven un tentacle d'ETA per al control dels presos. Per l'esquerra abertzale, el cop policial sera un entrebanc en el procés de pau.

De fet, un dels arrestats a Bilbao, Egoitz López de la Calle, és integrant de la Comissió d'Interlocutors del col·lectiu de presos polítics bascos EPPK, igual que Zulueta.

Cop policial contra la interlocució dels presos

Arantza Zulueta, detinguda aquest dimecres, és una destacada advocada de l'esquerra abertzale que ha participat en processos ben coneguts dins de l'entorn nacionalista, entre els quals hi ha el "cas Bateragune" i altres que afecten l'entorn polític de la banda, com el macrosumari 18/98. El 2006 també va defensar Arnaldo Otegi en un cas d'enaltiment del terrorisme.

L'operació no ha acabat i, des de primera hora de la tarda, diverses dotacions de la Guàrdia Civil són al carrer Elkano de Bilbao, on hi ha el despatx de Zulueta. Agents dels cossos de seguretat de l'Estat també han entrat al despatx que l'advocat Jon Enparantza té al carrer Antzuola de la localitat guipuscoana d'Hernani. Aquest advocat, vinculat al Moviment Pro Amnistia, és conegut a Euskadi, entre altres coses, per haver representat la família de Jon Anza, militant d'ETA que va desaparèixer el 18 d'abril del 2009 i les restes del qual no van ser trobades fins a l'11 de març del 2010 en un dipòsit de cadàvers de Tolosa de Llenguadoc. La fiscalia, tot i reconèixer anomalies en el cas, va arxivar aquesta causa.

Els detinguts formaven part del grup creat al juliol del 2012 per una vintena de persones i l'objectiu era facilitar la interlocució del col·lectiu de presos bascos EPPK a l'exterior. A través del seu compte de Twitter, el grup d'interlocució ha confirmat que es tracta d'un operatiu contra ells.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut