Familiars deixen flors en l'acte d'homenatge a les víctimes del 17A (ACN)

Homenatge sobri i emotiu per recordar els dos anys del 17A

Segon aniversari dels atemptats de Barcelona i Cambrils, que van provocar 16 morts i més d'un centenar de ferits
Redacció Actualitzat
TEMA:
Atemptats Barcelona Cambrils

Aquest dissabte 17 d'agost es compleixen dos anys dels atemptats de Barcelona i Cambrils, que van provocar 16 morts i més d'un centenar de ferits.

Per commemorar aquest segon aniversari, a les 10 del matí s'ha viscut un acte institucional breu i sobri a la Rambla. A prop del mosaic de Joan Miró, al cor de la concorreguda Rambla de Barcelona i que aquell dia es va convertir en punt improvisat d'ofrenes a les víctimes, s'hi ha fet un minut de silenci acompanyat del so d'un violoncel, que ha interpretat "El cant dels ocells".

 

 

Les víctimes dels atemptats i els seus familiars han fet una ofrena floral, clavells blancs en record dels morts. Una setantena de persones, entre les famílies de les víctimes mortals i ferits i testimonis presencials. Tots ells supervivents dels atemptats de Barcelona i Cambrils En alguns casos, persones que trepitjaven per primera vegada la Rambla després dos anys. D'altres s'han quedat a pocs metres perquè no es veien en cor d'arribar fins al lloc de l'atemptat.

Una pancarta d'una associació islàmica col·locada darrere els concentrats deia: "L'islam condemna taxativament l'assassinat de persones innocents".

Les autoritats polítiques i els cossos de seguretat que hi han assistit han tancat l'ofrena i han marxat en comitiva cap al Saló de Cent de l'Ajuntament. Allà s'ha fet una trobada privada sense imatges seguint el desig estricte dels familiars i dels supervivents. Tot seguit, encara s'ha fet un altre acte privat al Palau de la Generalitat. 

 

L'acte ha buscat un baix perfil polític. Hi han assistit el president de la Generalitat, Quim Torra, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, entre altres autoritats. No s'han fet parlaments i aquest any no hi han assistit ni el rei ni el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Sí que hi eren el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera.

En un mateix missatge en dos tuits, en català i castellà, Sánchez ha tingut un record per les víctimes i les famílies. El líder socialista ha defensat la unitat en la lluita contra el terrorisme per garantir la democràcia, la llibertat i la convivència.

 

 

També amb un tuit, però des de Lledoners, Joaquim Forn ha homenatjat les víctimes amb motiu del segon aniversari dels atemptats terroristes a Barcelona i Cambrils. L'aleshores conseller d'Interior, que va coordinar l'operatiu posterior a l'atac, ha reconegut en el missatge el paper i la gestió dels Mossos i els cossos d'emergència el 17A. Una piulada de record que han fet avui també altres membres del govern Puigdemont.

 

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha assegurat a "El suplement" de Catalunya Ràdio que no és un dia per a polèmiques, sinó per donar suport a les víctimes i que l'homenatge s'ha fet amb la seva col·laboració.

 

Un segon acte d'homenatge

Com ja va passar l'any passat, hi ha hagut una convocatòria alternativa, organitzada per l'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes (ACVOT). S'ha fet una hora i mitja després de l'acte institucional.

L'ACVOT considera que no estaven representats a l'acte de la Rambla. A la seva convoctòria han assistit el PP, Ciutadans i Vox. També hi eren  el nou president de Societat Civil Catalana, Fernando Sánchez Costa, el llavors delegat del Govern a Catalunya Enric Millo, i comandaments dels Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i la Guàrdia Urbana de Barcelona.

Entre les desenes d'assistents a l'acte no hi havia cap pancarta, però sí s'han vist dues banderes espanyoles entre els assistents.

 

La cronologia de la massacre

La nit del 16 d'agost va esclatar una casa a Alcanar on s'emmagatzemaven un centenar de bombones de butà. Després, els Mossos van explicar que s'hi estaven preparant furgonetes bomba per perpetrar diversos atemptats i que, com que el pla va fallar, es va precipitar l'atemptat a la Rambla de Barcelona. Una de les dues persones mortes en l'explosió va ser l'imam de Ripoll, el líder de la cèl·lula terrorista.

L'endemà, el 17 d'agost, hi ha una segona explosió a Alcanar durant les feines de neteja de la casa, que va causar 9 ferits entre els cossos de seguretat. Quan eren gairebé les cinc de la tarda, a Barcelona una furgoneta que condueix Younes Abouyaaqoub enfila Rambla avall i atropella totes les persones que es troba al seu pas. Amb aquesta acció mata 14 persones i provoca 130 ferits. El terrorista fuig a peu pel mercat de la Boqueria. A continuació, roba un cotxe apunyalant-ne el propietari. Intenta sortir de Barcelona, però topa amb un control policial a la Diagonal. Envesteix una agent dels Mossos i aconsegueix fugir.

Una altra furgoneta conduïda per un altre dels terroristes té un accident a l'AP-7 a Cambrils. Els seus companys el rescaten amb un cotxe, i unes hores més tard, compren quatre ganivets i una destral en una botiga de Cambrils. De matinada, els cinc terroristes envesteixen un control policial i atropellen un grup de persones i provoquen 4 ferits i un mort. El vehicle bolca i els terroristes surten armats amb ganivets i amb explosius falsos. Quatre són abatuts i un, mentre fuig, fereix una persona amb un ganivet. Finalment, una patrulla de paisà també mata el cinquè terrorista.

Al cap de quatre dies, a Subirats, els Mossos localitzen i donen l'alto al terrorista de la Rambla. Ell ensenya el que sembla un cinturó d'explosius mentre crida "Al·là és el més gran", i la policia l'abat a trets.

Els únics tres sospitosos vius dels atemptats estan en presó provisional des de fa dos anys a l'espera del judici, que no té data

ARXIVAT A:
Atemptats Barcelona Cambrils
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut