Una família que ha perdut casa seva s'escalfa amb un foc a Alep (Reuters/Firas Makdesi

Dormir al ras o dins un cotxe: així malviuen els supervivents dels terratrèmols

Els equips d'emergència s'afanyen a rescatar persones atrapades pels terratrèmols, que ja han causat més de 15.000 morts

Juli Rodés AlmerActualitzat

Tercera nit, per als supervivents dels dos grans terratrèmols que han afectat Síria i Turquia, passada en condicions precàries, enmig del fred.

En molts casos, a més, pendents dels equips de rescat que encara troben persones amb vida entre la runa dels edificis. 

Una família dorm a l'interior d'un cotxe per protegir-se del fred a Alep, Síria (Reuters/Firas Makdesi)

L'últim recompte, d'aquesta matinada de dijous, és de més de 15.000 víctimes mortals sumant les comunicades per les autoritats turques i les sirianes.

Repartiment d'àpats entre els supervients a Kahramanmaras, Turquia (Reuters/Suhaib Salem)

Només a Turquia, les autoritats calculen que hi ha 13,5 milions de persones afectades, en una àrea compresa dins dels 450 quilòmetres entre Adana, a l'oest, i Diyarbakir, a l'est, i els 300 quilòmetres que separen Malatya, al nord, de Hatay, al sud.

450 quilòmetres és una distància semblant a la que separa Barcelona de Bordeus, per exemple. 

Supervivents conversen sobre matalassos al costat d'una pila de runa i un cotxe capgirat a Kahramanmaras, Turquia (Reuters/Suhaib Salem)
 

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha declarat l'estat d'emergència durant 3 mesos a les 10 províncies afectades. A diverses ciutats, però, la població denuncia que la resposta del govern és lenta i inadequada.


Un incendi a Iskenderun complica l'arribada d'ajuda

Es dona la circumstància que una de les zones més afectades a Turquia, la província de Hatay, té problemes per rebre subministraments a causa d'un incendi que fa tres dies que crema sense control al port d'Iskenderun, un dels més importants del país.

Per terra i des de l'aire, amb helicòpters, els bombers lluiten per extingir les flames, mentre desenes de vaixells carregats amb ajuda humanitària esperen, fondejats fora del port.

Un incendi al port turc d'Iskenderun dificulta l'arribada d'ajuda humanitària a Hatay (Reuters/Guglielmo Mangiapane)

L'origen de l'incendi no està clar del tot, però té a veure amb el terratrèmol, que també s'hi va notar: "Amb el terratrèmol, un contenidor va bolcar i es va incendiar", explica un guàrdia portuari. I un operari apunta que podria contenir substàncies químiques.


Sense ajuda humanitària en zones rebels de Síria

A Síria, devastada per més d'una dècada de guerra civil, la situació és pitjor, més precària. I el conflicte complica encara més l'arribada d'ajuda, especialment a les regions controlades pels rebels.

Occident, que va trencar relacions diplomàtiques amb el règim de Bashar al-Assad, tem ara que el dictador només farà arribar l'ajuda a les àrees que controla.

Un grup de persones dormen al remolc d'un camió protegides per un plàstic a Alep, Síria, mentre d'altres s'escalfen amb un foc (Reuters/Firas Makdesi)

En algunes, de fet, no hi hauria entrat cap ajuda humanitària, segons han comunicat les autoritats turques del pas fronterer de Bab al-Hawa, entre Turquia i la província siriana d'Idlib.

Supervivents dels terratrèmols arriben a un refugi temporal a Azaz, Síria (Reuters/Khalil Ashawi)

L'autopista que travessa Bab al-Hawa transcorre entre el port turc d'Iskenderun i Alep, la segona ciutat de Síria, passant per la província turca de Hatay.

"Fins a la data d'aquesta publicació no ha arribat a les zones alliberades del nord-oest de Síria cap ajuda de cap entitat", han alertat en un comunicat.


L'ONU prepara un comboi humanitari

L'Organització de les Nacions Unides (ONU) ha comunicat que està preparant un comboi humanitari per a les zones controlades pels rebels, que no arribarà des de Turquia, sinó des de l'interior de Síria.

En roda de premsa, el portaveu Stéphane Dujarric ha argumentat que les carreteres que arriben a Bab al-Hawa han quedat afectades pels terratrèmols.

Un ferit és atès a l'hospital d'Alep, a Síria (Reuters/Firas Makdesi)

Alep, precisament, està entre les ciutats més afectades de Síria. Es calcula que hi han mort unes 400 persones i gairebé el doble han quedat ferides. Hi han caigut més de 50 edificis.

En conjunt, a les zones rebels d'Idlib i Alep hi viuen més de 4 milions de persones. La majoria, 3 milions, són desplaçats interns a causa de la guerra, molts dels quals són dones i nens que ja necessitaven ajuda humanitària abans que els terratrèmols causessin almenys 1.400 morts i 2.700 ferits.

Fossa comuna a Jindires, a la regió d'Alep, Síria (Reuters/White Helmets)

Aquest matí, homes, dones i nens embolicats amb mantes es reunien al voltant de fogueres improvisades, fetes amb fustes recollides entre la runa. Molts han dormit al ras, d'altres dins de cotxes o furgonetes, o al remolc d'un camió. 

Els més afortunats han pogut aixoplugar-se en algun centre temporal d'acollida.

Un grup de persones s'escalfen amb una foguera entre la runa a Kirikhan, Turquia (Reuters/Piroschka van de Wouw)

Una situació semblant es viu a l'altra banda de la frontera.

Campament per a damnificats a Kirikhan, Turquia (Reuters/Piroschka van de Wouw)

Per ajudar els milers de ferits sirians, a Damasc moltes persones fan cua per donar sang. D'altres s'han afanyat a donar roba i menjar.

Una nena abrigada amb una manta seu davant de la runa a Kahramanmaras, Turquia (Reuters/Dilara Senkaya)

 

ARXIVAT A:
SíriaTurquia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut