Carrer Víctor Català de Roses, pseudònim masculí de l'escriptora Caterina Albert
Carrer Víctor Català de Roses, pseudònim masculí de l'escriptora Caterina Albert

Dones sense carrers: pobles i ciutats volen trencar aquest greuge històric

Sant Andreu de la Barca, Roses, Cervera, Sabadell i Tarragona, cinc poblacions que volen revertir la situació

Actualitzat

Quants carrers amb nom de dona hi ha a la vostra ciutat? Ens hem plantejat aquesta pregunta a les portes del 8M perquè, com en molts altres àmbits de la vida, les dones també estan invisibilitzades als catàlegs de carrers de pobles i ciutats.

Tot i que hi ha en marxa força iniciatives per revertir aquesta situació, queda molt camí per fer.

Ho hem comprovat amb una passejada per cinc ciutats.

200 carrers i només 5 amb nom de dona: el cas de Sant Andreu de la Barca

Sant Andreu de la Barca, una ciutat amb més de 27.000 habitants on viuen més dones que homes. I si ens fixem en els noms dels carrers, dels més de 200 que hi ha només 5 tenen nom de dona.

Dos duen noms de verges i els altres són places i parcs batejats recentment, com la de Mariana Pineda, una heroïna liberal executada per brodar una bandera revolucionària a favor de la llibertat.

En canvi, els carrers que porten nom d'homes són centenars i de personatges de la història local, com Manuel Reguera, mestre a les escoles velles. Però ni rastre de Catalina Montagut, que va ensenyar a la mateixa escola i a la mateixa època.

Per corregir aquestes absències, s'ha presentat una moció al ple de l'Ajuntament que pretén augmentar el nombre de noms de dones al nomenclàtor.

 

Aquesta setmana, aquesta plaça de la ciutat passarà a dir-se Clara Campoamor, una diputada que curiosament va ser escollida en un moment en què les dones encara no podien votar i advocada defensora dels drets de la dona durant la Segona República espanyola.

Roses: només un carrer amb nom de dona

Carrer de Roses


A Roses només hi ha dos carrers que tenen el nom d'una dona. O un, el carrer Mercè Rodoreda, perquè l'altre, el carrer Víctor Català, porta el pseudònim masculí de l'escriptora Caterina Albert.

Cap dels dos carrers és al centre de la població: un és a la sortida del poble, i l'altre, al capdamunt d'una urbanització. La resta de carrers de Roses, fins a 128, tenen noms d'homes.

Ara, aquesta desigualtat tan evident també es vol corregir. Una comissió del nomenclàtor formada per tècnics i polítics planificarà el llistat de noms de carrers del municipi.

L'absència de noms de dones als carrers fa evident que s'han silenciat i que no s'han tingut en compte. Potser a partir d'ara hi haurà algun carrer amb el nom de Teresa Bruguera, la primera regidora de l'Ajuntament als anys 20, o el d'Eloïsa Trull, la primera dona faronera de l'Estat.

Cervera: 50 carrers amb nom d'home, una desena amb nom de dona

A Cervera hi ha prop de 200 carrers i places; porten noms de flors, ciutats, sants... Uns 50 porten el nom d'un home, i només una desena, el d'una dona, en concret de Mares de Déu i reines.


Per canviar-li el nom al carrer General Güell, un militar vinculat a les dictadures de Primo de Rivera i de Franco, l'Ajuntament ha obert un procés participatiu. El jurat n'ha fet una tria i ha proposat els noms de cinc dones.

Els veïns escullen entre Anna Murià, Rosa Fabregat, Magdalena de Montclar, Neus Català i Guinedilda, repobladora i fundadora de la ciutat de Cervera al segle XI.

El 13 de març es farà el recompte dels vots i se sabrà quin nom de dona tindrà el carrer General Güell.

Tarragona, de les capitals espanyoles amb menys carrers dedicats a les dones

Noms de dona als carrers de Tarragona

Tampoc Tarragona dedica gaires carrers a les dones. Només una vintena dels 1.300 que hi ha a la ciutat. De fet, està entre les capitals espanyoles que tenen menys noms femenins. I els que predominen són noms de religioses.

L'Església i la reialesa es reparteixen la major part dels noms de dones, però globalment, se'n veuen ben pocs.

Clara Campoamor, que va lluitar pels drets de les dones, té un carrer al seu nom, però no al centre, sinó en una urbanització.

Ara hi ha un nou reglament que ho pot canviar tot.


Sabadell: 1.300 carrers; 60 amb nom de dona

A Sabadell hi ha 1.300 places i carrers. Només n'hi ha 60 que porten nom de dona. Una de les places recentment remodelades porta el nom de Dolors Miralles, en memòria de qui va ser pedagoga.


Des del 1979, a l'inici del mandat dels ajuntaments democràtics, Sabadell va començar a incorporar dones al seu nomenclàtor de carrers.

Ara, la plaça que duia el nom de l'alcalde franquista Antoni Llonch passarà a anomenar-se Clara Campoamor. I la plaça de l'alcalde Marcet, també nomenat durant el franquisme, passarà a dir-se Dones del Tèxtil.

 

ARXIVAT A:
Feminisme8M
Anar al contingut