Dones joves amb càncer de mama de baix risc podrien estalviar-se la quimioteràpia

Ara, l'objectiu és determinar quines dones podrien substituir la quimioteràpia per aquest tractament alternatiu amb injeccions durant cinc anys

RedaccióActualitzat

El 70% dels càncers de mama són els anomenats "hormonosensibles", és a dir, que les hormones afavoreixen la proliferació de cèl·lules tumorals. En aquest tipus de càncer i quan hi ha baix risc de metàstasi, la quimioteràpia només afavoreix les dones en edat fèrtil i no les que ja estan en la menopausa. Ara han descobert per què, i això pot tenir implicacions importants en el tractament i la qualitat de vida de les pacients.

Investigadors de l'Hospital Clínic han demostrat que la quimioteràpia en aquestes dones premenopàusiques és útil no tant pel seu efecte directe sobre el tumor, sinó perquè provoca que els ovaris deixin de funcionar i de produir estrògens. Això en el grup de càncer de mama més freqüent, en què les hormones afavoreixen el creixement del tumor.

Núria Chic, oncòloga mèdica del Clínic, diu que si aconseguissin aturar els ovaris d'una altra manera es podrien evitar els efectes adversos que genera la quimioteràpia i fer-ho a més d'una forma "reversible, o potencialment reversible".

L'objectiu ara és determinar quines dones podrien substituir la quimioteràpia per aquest tractament alternatiu amb injeccions durant cinc anys.  

Aleix Prat, cap d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Clínic, explica com funciona el tractament: "L'únic que fa és que no ovulin i que el seu procés biològic quedi aturat". És un tractament que no afecta la fertilitat en un futur: "A la que deixes de donar les injeccions aquests ovaris es reactiven, no destrueix". La quimioteràpia, recorda Prat, "destrueix els ovaris".

"Sens dubte des del punt de vista de poder tenir fills, està clar que hi ha més probabilitats de poder tenir fills amb les injeccions que amb la quimioteràpia"


Diversos tipus de càncer

Segons expliquen els investigadors, de càncers de mama n'hi ha de diferents tipus. Els majoritaris són els que es denominen hormodependents o hormonosensibles: les cèl·lules del tumor tenen receptors per a hormones com la progesterona o els estrògens que afavoreixen el creixement tumoral.

En pacients amb aquest tipus de càncer de mama i que tenen alt risc de desenvolupar metàstasi s'ha vist que la quimioteràpia és beneficiosa pels seus efectes directes antitumorals. En canvi, en pacients amb risc baix o intermedi s'han vist efectes diferents segons si les dones són premenopàusiques o postmenopàusiques. En les dones premenopàusiques és beneficiosa, en les postmenopàusiques, no.

Amb aquestes diferències, els investigadors del Clínic apunten com es podria millorar la vida de les pacients. El tractament en càncer ha evolucionat tant que, si abans s'ocupaven bàsicament de salvar la vida de la persona, ara cada cop més busquen preservar la qualitat de vida tant com sigui possible.

ARXIVAT A:
SalutCàncerRecerca científica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut