Fa anys que es mouen en diferents entitats eclesiàstiques i asseguren que estan fartes de patir discriminació
Fa anys que es mouen en diferents entitats eclesiàstiques i asseguren que estan fartes de patir discriminació (CCMA).

Dones creients alcen la veu a Barcelona contra el masclisme de l'Església catòlica

Diversos col·lectius feministes es concentren davant la catedral de Barcelona per denunciar els abusos que pateixen

Actualitzat

200 dones amb un esparadrap a la boca han volgut escenificar que l'església les silencia a la catedral de Barcelona. Argumenten que a l'església catòlica, totes les decisions importants les prenen homes, malgrat que més de la meitat dels creients són dones.

Convocades pel col·lectiu "Alcem la Veu", algunes religioses han denunciat abusos sexuals, assetjaments i també humiliacions en públic. Demanen que no se les discrimini per raó de sexe o de gènere. També volen que l'Església doni suport a totes les identitats i orientacions sexuals.


Què volen les dones creients?

Són dones de diferents àmbits professionals amb un denominador comú, són feministes i catòliques. Fa anys que es mouen en diferents entitats eclesiàstiques i asseguren que estan fartes de patir discriminació. Per això han decidit organitzar-se i alçar la veu. 

El col·lectiu
El col·lectiu "Alcem la veu" lluita contra la discriminació de les dones a l'esglèsia (Voices of Faith)

Neus Forcano Aparicio , portaveu de "Dones Creients i Feministes" i "Alcem la Veu" explica les desigualtats que pateixen les dones en el món eclesiàstic.

"Hem d'aixecar la veu, parlar clar, demanar ser reconegudes. I això s'ha de fer des de la base. La invisibilització per gènere és molt flagrant, és una injustícia molt flagrant perquè estàs invisibilitzant la meitat i impossibilitant que prenguin tasques de responsabilització o votació".

 

A "Alcem la veu" no busquen canviar la cúria vaticana, perquè diuen que de moment, s'ha de començar per la base. No volen substituir bisbes ni cardenals. Volen comunitats de creients més justes i reivindicar la figura de la dona activa

Neus Forcano en declaracions a Catalunya Ràdio

"No ens ho han de canviar des de dalt, nosaltres no confiem que ara els bisbes facin una reunió i parlin i ens donin suport, no ens cal, si ho volen fer que ho facin però no ho anirem a demanar. Nosaltres estem demanant que totes les dones siguin conscients del que estan fent, del que aporten i d'intentar construir l'Església que volem". 
 

 

Els col·lectius de dones creients

La coordinadora "Alcem la veu" està formada per grups de dones catòliques i feministes de diferents diòcesis de Catalunya. Advoca per la igualtat, la llibertat, la dignitat i el reconeixement de les feines i responsabilitats que exerceixen les dones en àmbits eclesials.

l'organització internacional
l'organització internacional "Veus de fe" promou el lideratge i visibilització de les dones a l'Església (Voices of Faith)

De moment, ja tenen més de 700 adhesions, fins i tot de convents de monges com les benedictines de Montserrat i les de Barcelona. A més de 35 entitats cristianes i esglésies protestants. Són presents també a ciutats com Madrid, València o Bilbao, on avui també s'han concentrat. I a escala internacional les empara l'entitat "Veus de Fe", que organitza manifestacions a tot el món.

L'organització internacional agraeix a totes les dones que avui han assistit a la manifestació.

 

L'acte d'aquest matí a la Catedral barcelonina s'emmarca en la campanya del 8 de març.

 

 

ARXIVAT A:
FeminismeEsglésia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut