Prats de Lluçanès

Donen sepultura a 18 cossos de soldats republicans de les fosses de Prats de Lluçanès

És la primera vegada que es fa des de la posada en marxa del pla de fosses

RedaccióActualitzat

A Prats de Lluçanès, a Osona, s'ha donat sepultura als cossos de 18 soldats recuperats de les fosses comunes del poble, després que ha estat impossible identificar-los. És la primera vegada que es fa des de la posada en marxa del pla de fosses.

 

 

 

A l'espai idíl·lic de l'ermita de Sant Andreu de Llanars, s'hi va escriure un dels tants episodis cruents de finals de la Guerra Civil. Dins del petit cementiri, hi ha una fossa on es van trobar les restes de 4 soldats, d'entre 17 i 39 anys. Seguint la carena, s'arriba a l'ermita de Sant Sebastià. Allà, en una altra fossa, que van excavar l'any passat, hi van trobar 14 soldats.

Els testimonis orals diuen que hi ha d'haver moltes més fosses però les diferents prospeccions que s'hi han fet, no les han detectat. De fet, en aquesta zona hi va haver combats duríssims entre les tropes franquistes i les republicanes. 250 soldats republicans i 7 de franquistes hi van morir.

Però després d'extreure l'ADN de les restes dels soldats, aquest es va creuar amb les 2.000 mostres genètiques que es tenen de familiars vius. Però no ha estat possible identificar els 18 cossos.

 

 

La recerca continua per a Agustí Santmiquel. El seu pare passava per aquesta zona de les ermites de camí a casa. Va ser capturat i afusellat pels franquistes. Al lloc, hi van trobar una carta que havia escrit a la seva dona.

Agustí Santmiquel:

"Recordo que aleshores van dir que la carta aquesta era entremig dels morts, aquí, en aquesta capella. Sí que tinc esperança de trobar-lo."

 

 

Àngels Pujol, directora d'excavacions:

"Els familiars que estan buscant els seus parents desapareguts no els podem tornar les restes, però d'altra banda saps que, com a mínim, la gent està enterrada a les fosses amb dignitat."

I així, per primera vegada des que es va posar en marxa el pla de fosses, s'han tornat les restes no identificades al municipi on es van trobar. En un acte solemne, presidit per la consellera de Justícia, han rebut sepultura en un nínxol del cementiri.

Ester Capella, consellera de justícia:

"El feixisme amb la seva càrrega de misèria, odi i violència, doncs, no va guanyar. Ni permetrem mai que guanyi. No ens conformem amb el silenci resignat que se'ns va voler imposar."

Gairebé 80 anys després, aquells 18 soldats descansen en pau i amb dignitat.

ARXIVAT A:
Memòria històrica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut