Donen per mort Pyros, l'os més veterà del Pirineu

Fa gairebé dos anys que no apareix en cap de les imatges de les múltiples càmeres del Pirineu

RedaccióActualitzat

Pyros, el primer os mascle reintroduït al Pirineu, sembla que està mort. Els tècnics del Conselh Generau d'Aran han arribat a aquesta conclusió perquè fa gairebé dos anys que no se'l veu.

Segons Ivan Afonso, tècnic de medi ambient del Conselh, aquest fet deixa clar que no és viu.

"El considerem oficialment desaparegut o mort. No perquè hagin passat els dos anys estrictes sense indicis, sinó perquè sortia molt sovint a les càmeres, sobretot en època de zel. Sortia en moltes càmeres, tant a la Vall d'Aran, com al Pallars, com a França. Era molt actiu i, en canvi, és molt notori que durant dues primaveres no s'hagi detectat."

Pyros va ser reintroduït al Pirineu el 1997, l'any següent que s'hi alliberessin dues femelles, Melba i Giva, ja mortes. Ara tindria uns 30 anys, que acostuma a ser el màxim que sol viure aquesta espècie, i és el pare o l'avi de gran part dels ossos que hi ha o hi ha hagut al Pirineu.

 

 

D'altra banda, ja se sap quin és el nombre d'ossos que hi ha ara mateix al Pirineu: la població s'hauria reduït en tres exemplars, ja que l'any 2017 hi havia un mínim de 43 ossos registrats, i el 2018, se n'han detectat 40.

Pel que fa a Goiat, encara no ha acabat el període d'hibernació, però una vegada acabi, es començaran a aplicar les mesures acordades per les diverses administracions implicades per modificar el seu comportament. Recordem que si Goiat segueix atacant de manera agressiva i continuada els ramats, o s'acosta a les poblacions repetidament, serà extret del Pirineu.

ARXIVAT A:
Medi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut