La funerària Mémora fa el 80% dels sepelis de Barcelona
La funerària Mémora fa el 80% dels sepelis de Barcelona

Donen la raó a un home que no va poder escollir on fer el funeral de la mare

La Generalitat insta l'Ajuntament de Barcelona a garantir el lliure mercat funerari i a sancionar el monopoli del servei

Actualitzat

La Generalitat ha donat la raó a un veí de Santa Coloma de Gramenet que no va poder triar el lloc per fer el funeral de la seva mare, i van obligar a utilitzar els serveis funeraris de Sancho de Ávila. L'Administració insta l'Ajuntament de Barcelona a investigar el cas i a sancionar les grans empreses funeràries per monopolitzar el mercat.

 

 

Ja és la segona vegada que Manuel Monterde denuncia l'Ajuntament de Barcelona per consentir el monopoli dels serveis funeraris de la ciutat. Però aquest dimarts, la denúncia que ha presentat té la força que li dona l'Autoritat de la Competència de la Generalitat.

 

 

Aquest òrgan de l'administració reconeix que "el mercat dels serveis funeraris és un mercat lliure", que els usuaris "tenen el dret a escollir l'empresa funerària que desitgin". I en aquest cas, insta l'usuari a comunicar aquesta infracció a l'alcalde.

L'informe de la Generalitat és sobre el cas de la mare difunta del Manuel, que ell volia enterrar a Santa Coloma de Gramenet, cosa que el geriàtric on va morir de Barcelona no va permetre. Passar pel tanatori de Sancho de Ávila li va suposar un sobrecost de 5.000 €.

"És l' Ajuntament de Barcelona qui pot investigar el frau funerari que vaig patir. L'Ajuntament de Barcelona després de dos anys no ha investigat res. Jo en aquest moment en el que menys penso és en els 5.000 € de sobrecost que em van generar."

 

 

Aureli Sánchez, president de l'Associació de Funeràries ESFUNE, explica que les funeràries també han denunciat aquesta pràctica a l'Ajuntament i de les comissions que es paguen per tenir l'exclusivitat.

"Es va informar a l'Ajuntament de comissions que es pagaven a geriàtrics i hospitals, i li vam dir que tenia competències plenes segons la llei catalana l'Ajuntament. Ens trobem això, que arribem i el gerent ens diu que té un contracte d'exclusivitat amb certa funerària."

 

 

Per la seva banda, el govern d'Ada Colau, que no ha pogut obrir com va prometre un tanatori públic amb preus més barats, confirma els fets i, el tinent d'alcalde, Jaume Asens, assegura que estudiaran el cas.

"Nosaltres donarem suport a l'exigència, a la queixa d'aquest ciutadà, un cop l'haguem estudiat. Però sí, estem d'acord, bàsicament estem d'acord."

Cada any de mitjana a Barcelona moren unes 16.000 persones i l'empresa de serveis funeraris Mémora fa el 80% dels sepelis. Un monopoli que ni tan sols l'Ajuntament ha estat capaç de trencar.

 

"Passi per caixa", el "30 minuts" sobre el preu de morir-se a Catalunya

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut