Donald Trump, president dels Estats Units (Arxiu)
Donald Trump, president dels Estats Units (Arxiu)

Donald Trump, nominat al Premi Nobel de la Pau

Dos diputats noruecs proposen el president nord-americà per haver distensionat la situació a Corea del Nord

RedaccióActualitzat

Donald Trump ha estat nominat al Premi Nobel de la Pau, que s'entregarà l'11 d'octubre a Oslo. El president dels Estats Units s'uneix a la llista de 304 possibles guanyadors del guardó.

Els primers rumors apuntaven que la proposta hauria estat presentada pel primer ministre japonès, Shinzo Abe. Tant la premsa nacional com el mateix Trump asseguraven que el líder nipó li hauria enviat una carta de cinc pàgines proposant-lo per al premi. En una roda de premsa aquest dilluns, Abe ha evitat fer comentaris sobre el tema i no ho ha confirmat ni desmentit. L'oposició ha criticat durament aquest fet: "És vergonyós per al Japó."

Finalment s'ha sabut que van ser dos polítics conservadors de Noruega -Per-Willy Amundsen i Christian Tybring-Gjedde- els qui van proposar la nominació de Trump abans que acabés el termini, el dia 31 de gener.

Amundsen, ministre de Justícia de Noruega entre 2016 i 2018, ha explicat el perquè de la nominació:

"L'hem nominat pels avenços a la península de Corea. Ha estat una situació molt difícil i la tensió s'ha rebaixat des d'aleshores, en gran part, degut a l'estil diplomàtic tan poc convencional de Trump."

Trump va reunir-se amb el dirigent de Corea del Nord, Kim Jong-un, i ha aconseguit que les dues Corees apropin postures en una històrica reunió després de dècades d'hostilitats. Els dos dirigents van signar un històric acord per a la total desnuclearització del país asiàtic.

No és el primer any que Trump apareix a la llista de candidats a recollir el premi. L'any passat també hi van ser proposats Carles Puigdemont i Vladímir Putin.

El dret a presentar nominats pel Premi Nobel de la Pau està reservat a catedràtics d'Història, Ciències Socials o Dret, representants electes amb càrrec de diputat, ministre, primer ministre o cap d'estat, entre d'altres.

ARXIVAT A:
Estats UnitsCorea del NordTrump
Anar al contingut