"Donald Trump ha estat un desastre per als drets humans", assegura Human Rights Watch

L'ONG denuncia que diversos estats han utilitzat la pandèmia per limitar la llibertat d'expressió

RedaccióActualitzat

"Donald Trump ha estat un desastre per als Drets Humans." Això opina l'ONG Human Rights Watch sobre el president dels Estats Units en l'últim informe anual.

L'ONG constata que, els últims quatre anys, als Estats Units s'han minat des del procés democràtic fins al dret d'asil, i mentrestant s'encoratjava el supremacisme blanc i es fomentava l'odi cap a les minories racials i religioses.

Human Right Watch recorda que, en política exterior, Trump ha retirat els Estats Units de les principals iniciatives internacionals per defensar la pau i els drets humans, per promoure la justícia i la salut i per lluitar contra el canvi climàtic.

Tot plegat, ho recull en l'informe sobre la situació dels drets humans al món el 2020, que fa una radiografia d'un centenar de països.


La pandèmia, una excusa per limitar drets

La principal novetat de l'informe és comuna a diferents països: la pandèmia ha estat l'excusa per reprimir el dret a manifestar-se, cosa que limita la llibertat d'expressió.

I també ha agreujat els problemes dels col·lectius més vulnerables i ha portat més pobresa, atur i marginació a tot arreu.

L'ONG constata que l'impacte de la malaltia ha estat desproporcionat en determinats col·lectius i diu que ha evidenciat les polítiques racistes del passat, en el cas dels Estats Units, o l'autoritarisme de la Xina, amb l'intent d'ocultar-ho, mesures molt dures i vetos a investigacions internacionals.

També es fa ressò de les dificultats denunciades pel personal sanitari a molts llocs i la interrupció de les classes. Per últim, reclama que l'important ara és que la vacuna arribi a tothom.

A més, tant la Covid-19 com la crisi econòmica que ha ocasionat han afectat de manera desigual les poblacions. Com és habitual, els que més ho han patit han estat les dones, els indígenes i els pobres.

La justícia espanyola, esbiaixada

En el cas d'Espanya, Human Rights Watch apunta que continuen els processos contra independentistes catalans i afirma que la justícia ha limitat la llibertat d'expressió de diversos músics, acusats d'uns càrrecs que qualifiquen d'exagerats, com ara glorificar el terrorisme o insultar la monarquia.

A més, l'ONG recorda que la Comissió Europea s'ha mostrat preocupada sobre l'eficiència del sistema judicial espanyol i percep falta d'independència per part de la Fiscalia General de l'Estat.

Pel que fa la immigració, explica les condicions insalubres dels centres d'acollida a l'estat espanyol i la desinformació als nouvinguts.

En l'àmbit europeu, critica la Unió Europea es continua violant el dret d'asil de moltes persones i que el nou pacte per la immigració consolida el tancament de fronteres i les devolucions, cosa que li fa perdre credibilitat com a defensor dels drets humans.

Hongria i Polònia destaquen en el retrocés de llibertats.

De França, destaca que el govern presidit per Emmanuel Macron ha vinculat l'islamisme amb el terrorisme, critica la nova llei de seguretat i avisa de la necessitat d'acabar amb els abusos policials, sobretot contra menors de minories.

Xina: més repressió als uigurs i a Hong Kong

De la Xina, en destaca l'empresonament massiu d'uigurs a Xingjian, per forçar-los a abandonar la religió musulmana i la seva cultura, i la intensificació de la repressió contra els opositors a Hong Kong.

ARXIVAT A:
Drets humansEstats UnitsTrump Unió EuropeaFrançaEmmanuel Macron
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut