Donald Trump, citat a declarar al Congrés dels Estats Units per l'assalt al Capitoli

La comissió parlamentària que investiga l'assalt considera provat que l'expresident tenia un pla premeditat per negar la victòria de Biden i sabia que hi havia perill d'atac al Capitoli, però ningú el va poder fer entrar en raó

Redacció/AgènciesActualitzat

La comissió parlamentària dels Estats Units que investiga l'assalt al Capitoli del 6 de gener de 2021 ha citat a declarar Donald Trump. Ho han decidit els seus nou membres per unanimitat aquest dijous, després que la investigació ha conclòs que l'assalt va ser "la culminació d'un cop d'estat" de Trump per mantenir-se al poder.

Segons el president de la comissió, el demòcrata Bennie Thompson, l'expresident "ha de retre comptes" i "respondre als milions de nord-americans els vots dels quals va intentar llançar per mantenir-se al poder".

La decisió arriba a menys d'un mes de les eleccions de mig mandat als EUA, que es faran el 8 de novembre, quan es renovarà un terç dels escons del Senat i la totalitat de la Cambra Baixa. Actualment, les dues cambres estan en mans dels demòcrates. Ni Joe Biden ni Donald Trump s'hi presenten, però els resultats es llegiran com un termòmetre del suport a un i a l'altre.

En principi, Trump haurà de declarar a la comissió, responent les preguntes dels congressistes sota jurament, abans que es faci al relleu al Congrés, previst el 3 de gener de l'any que ve. Abans d'aquesta data, també s'espera que la comissió presenti l'informe definitiu de la investigació.

Trump participant en un míting la setmana passada per a les eleccions de mig mandat
Trump participava en un míting la setmana passada per a les eleccions de mig mandat (Reuters)

Compareixerà, Donald Trump?

En tot cas, l'expresident republicà no s'ha mostrat gaire disposat a anar-hi. Poc després de la votació, ha carregat contra la comissió en diversos missatges a la seva xarxa social, Truth Social. Creu que és un "fracàs total" i els acusa de no investigar "sabent" el frau electoral "massiu" que assegura, sense proves, que hi va haver en les eleccions presidencials del 2020, quan va perdre davant el demòcrata Joe Biden.

En declaracions als periodistes després de la sessió de la comissió, Thompson ha expressat la seva esperança que Trump accepti comparèixer. "Si aconseguim que ens atengui, bé, i si no, persistirem en les proves que hem recopilat", ha indicat el president de la comissió, que no ha aclarit quin seria el pas següent.

Preguntat sobre si podrien portar l'expresident davant de la justícia si es nega a comparèixer, Thompson s'ha limitat a dir: "Veurem què passa".

No és la primera vegada que s'emet una citació perquè un expresident aporti documents o ofereixi el seu testimoni, però no queda clar fins a quin punt estaria obligat a testificar.

L'assalt a l'edifici del Capitoli, el 6 de gener del 2021, a Washington
L'assalt a l'edifici del Capitoli, el 6 de gener del 2021, va deixar cinc morts (Reuters/Leah Millis)

L'assalt va deixar cinc morts

El 6 de gener del 2021, unes 10.000 persones, la majoria seguidors de Trump, es van manifestar davant del Capitoli i prop de 800 van irrompre a l'edifici mentre es ratificava la victòria electoral de Biden. Hi va haver cinc morts i uns 140 agents ferits.

La comissió parlamentària que ha investigat els fets ha analitzat, entre d'altres, els vídeos bruts del missatge que va penjar Trump a Twitter, i que mostren com es va resistir a admetre que havia perdut les eleccions. Un missatge que va publicar quan ja feia més de 3 hores que la multitud estava assaltant la seu del Congrés i del Senat.

També ha entrevistat i gravat un miler de testimonis i ha accedit a més de 125.000 documents. Caldrà veure si el testimoni de Trump s'afegeix a aquesta llista.

ARXIVAT A:
Trump Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut