Barcelona

Donació privada sense precedents al MACBA: un miler d'obres d'art conceptual

La col·lecció donada per Rafael Tous és la més important d'aquest tipus d'art a Espanya

RedaccióActualitzat

El col·leccionista Rafael Tous ha donat al MACBA la seva col·lecció d'art conceptual, gairebé 1.000 peces que passaran a formar part del fons del museu.

Aquest dilluns s'ha presentat la donació al mateix museu, i el seu director, Ferran Barenblit, ha qualificat d'"extraordinàries i úniques" les obres de la col·lecció:

"És un dia històric per al MACBA i per a la ciutat de Barcelona."

També ha destacat que és la donació més gran que ha rebut mai el museu, i també que és una donació "pura, simple, irrevocable i sense condicions".

Segons han explicat Barenblit i el mateix Tous, les obres aniran entrant al museu de manera progressiva i completaran els fons del museu.

És una col·lecció reunida per Tous durant més de 50 anys, amb obres d'artistes com Antoni Llena, Antoni Miralda, Jordi Pablo, Àngel Jové o Eulàlia Grau.

En total són una trentena d'artistes catalans i espanyols actius durant els anys 70 i 80:


Una gran exposició

Rafael Tous i Ferran Barenblit al centre, aquest dilluns al MACBA amb els artistes Pere Noguera, Jordi Pablo, Francesc Abad i Jordi Cerdà (ACN)

Tous ha explicat que, per celebrar la donació, es farà una gran exposició al MACBA a finals d'any amb totes les obres que té d'uns quants dels artistes:

"Seleccionaré quatre artistes que m'interessin perquè s'entengui la seva feina i el missatge arribi complet."

"Dono la col·lecció perquè es vegi, no la vull a casa meva, perquè no la veu ningú. Vull que el que han fet aquests artistes es vegi."

Empresari tèxtil i col·leccionista

Pla mitjà de Rafael Tous, autor de la donació més notable d'art al MACBA. Imatge del 24 de febrer de 2020. (Horitzontal)
Rafael Tous, responsable de la donació més gran al MACBA, aquest dilluns a Barcelona (ACN)

Rafael Tous és un empresari del món del tèxtil i de la moda, i al llarg de la seva vida s'ha dedicat també al col·leccionisme d'art.

Va ser impulsor i propietari de la sala d'exposicions Metrònom, i la seva col·lecció està considerada la més important d'art conceptual que hi ha a Espanya.

Aquest dilluns, Tous ha explicat que va intentar vendre la col·lecció el 2004 per poder mantenir obert Metrònom, però que no ho va aconseguir i finalment ha optat per donar-la.

A més de la d'art conceptual, Tous també té altres col·leccions destacades: una de fotografies d'artistes contemporànies, una d'art africà i una de còmics, amb milers de dibuixos originals.

Aquest dilluns ha assegurat que continuarà comprant obres d'art conceptual i que també les donarà al museu.


"Que s'animin a fer el mateix que he fet jo"

En un curt text per explicar el seu recorregut vital escrit per a l'ocasió, Tous ha assegurat que és col·leccionista per ajudar els artistes "a continuar produint i exhibint les seves obres":

"Mai vaig comprar res pensant que realitzava una inversió econòmica per obtenir un benefici venent-les a posteriori, sinó que era més aviat perquè així ajudava els artistes a continuar produint i exhibint les seves obres."

"Per aquest motiu i perquè el seu treball de tants anys sigui mostrat públicament, avui, dono la meva col·lecció al MACBA. I espero que aquesta donació serveixi de camí perquè altres col·leccionistes s'animin a fer el mateix que he fet jo."

 

ARXIVAT A:
Art
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut