Mòbils fora d'ús
Cada dia queden fora de la circulació centenars de mòbils que es podrien reciclar (Pixabay)

"Dona el teu mòbil a la ciència": crida per provar el reciclatge amb "bacteris menjamòbils"

La UPC convida a donar aparells fora d'ús per verificar un sistema de separació dels metalls que contenen a partir de bacteris

Xavier DuranActualitzat

"Dona el teu mòbil a la ciència" és el nom de la campanya que acaba d'iniciar la Universitat Politècnica de Catalunya per recollir telèfons mòbils fora d'ús de la comunitat universitària. Els telèfons es recolliran, fins al 15 de juliol, en els punts habilitats a les consergeries dels centres docents i a les biblioteques.

Els aparells recollits es destinaran al projecte de recerca Biometallum, que té com a objectiu verificar la viabilitat d'un mètode biotecnològic per a la valorització de residus electrònics. Així s'evitaria contaminació i es recuperarien metalls que es podrien reutilitzar.

Segons dades del 2020, es calcula que a Catalunya es van vendre uns 2,5 milions de telèfons mòbils. Això significa cinc mòbils venuts cada minut. No es disposa de dades específiques sobre recollida de mòbils fora d'ús, però se suposa que les quantitats són molt petites.

Amb el reciclatge dels mòbils s'estalvien matèries primeres, energia i aigua. Segons dades de l'agència ambiental dels Estats Units (EPA), en aquell país només es recuperen i reciclen o reutilitzen l'11% dels mòbils que queden fora d'ús.

Però amb aquests s'aconsegueixen recuperar quantitats importants de metalls que, si no, s'extreuen de les mines, amb el perjudici ambiental que això significa, i sovint també afavorint l'explotació laboral als països on s'obtenen i finançant grups armats.

Els mòbils contenen coure, alumini, ferro, níquel, estany, or, pal·ladi i plata, entre altres metalls. S'ha calculat que per cada milió de mòbils reciclats es recuperen 16.000 quilos de coure, 350 de plata, 35 d'or i 15 de pal·ladi.

Posar a treballar els bacteris

El projecte Biometallum vol reduir les deixalles i recuperar metalls valuosos i plàstics.

El projecte l'impulsa el grup de recerca de Tractament Biològic de Contaminants Gasosos i Olors (BIOGAP), format per investigadors del Departament d'Enginyeria Minera, Industrial i TIC de l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa (EPSEM).

Actualment, recuperar els metalls requereix l'ús de substàncies molt agressives i temperatures molt elevades. En canvi, aquest procés es basa en uns bacteris que es poden obtenir en el medi natural. Els anomenats bacteris menjamòbils es sotmeten a unes condicions determinades de temperatura, pH i concentració de sals.

El mòbil és el dispositiu preferit per introduir-hi el programa Pegasus
 

Els bacteris obtenen aliment de les plaques electròniques dels aparells, dels quals s'han separat el plàstic, la pantalla i la bateria. Després de l'acció dels bacteris, els metalls queden dissolts en el líquid resultant. D'allà es poden extreure per reutilitzar-los.

Es tracta d'un procés que es pot repetir contínuament, ja que un cop recuperats els metalls en unes hores els bacteris estaran preparats per atacar noves plaques, alimentar-se i, al mateix temps, proporcionar metalls que estalviaran matèries primeres.

El mètode es pot aplicar a mòbils i a altres aparells electrònics, però també a electrodomèstics com neveres. En aquesta campanya de la UPC es buscar conscienciar sobre la necessitat de reutilitzar o reciclar els mòbils i proporcionar material per seguir validant aquest sistema.

ARXIVAT A:
Medi ambientTecnologiaRecerca científica
Anar al contingut