Londres

Documenten la tortura i execució d'11.000 detinguts a mans del règim de Bashar al-Assad

Es desprèn d'un informe elaborat per tres prestigiosos exfiscals de crims de guerra que publica el diari britànic "The Guardian". L'informe, que segons la publicació britànica és el més detallat i extens que s'ha fet des de l'inici del conflicte, es va elaborar amb 55.000 fotografies de presoners morts des de l'any 2011 que va aconseguir treure de Damasc un desertor del règim sirià. Un dels autors ho qualifica de "matança a escala industrial".

RedaccióActualitzat

El règim del president de Síria, Bashar al-Assad, ha torturat i executat de manera sistemàtica més d'11.000 detinguts des que va començar el conflicte. Això es desprèn d'un informe elaborat per tres prestigiosos exfiscals de crims de guerra que publica el diari britànic "The Guardian". L'informe, que segons la publicació britànica és el més detallat i extens que s'ha fet des de l'inici del conflicte, es va elaborar amb 55.000 fotografies de presoners morts des de l'any 2011 que va aconseguir treure de Damasc un desertor del règim sirià.

Es tracta d'un fotògraf militar que, sota el pseudònim de Cesar, ha explicat que "mataven els detinguts al lloc de detenció i en portaven els cossos a un hospital militar". Allà, la seva feina consistia a "fotografiar-los". "Hi podia haver 50 cossos al dia", ha afegit Cesar, "que requerien una feina de 15 a 30 minuts per cos". Segons "The Guardian", als familiars se'ls explicava que les víctimes havien mort per "un atac cardíac" o per "problemes respiratoris".

Diversos forenses han certificat en les imatges signes clars de tortura que contradiuen el govern d'Al-Assad, que ha negat les acusacions de violacions dels drets humans durant els 34 mesos del conflicte. L'informe, que consta de 34 folis, s'entregarà ara a l'ONU, als governs i a les organitzacions comunitàries, ja que consideren que constitueixen una prova de cara a portar el règim sirià davant dels tribunals. De fet, un dels autors ha assegurat que el text "documenta una matança a escala industrial".

Tot plegat, coincidint amb la celebració de la conferència de pau sobre Síria que començar aquest dimecres a Ginebra. Els responsables de l'informe, encarregat per Qatar, que dóna suport a l'oposició siriana, són l'exfiscal del Tribunal Especial per a Sierra Leone, Desmond de Silva; l'exfiscal del cas de l'expresident iugoslau Slobodan Milosevic, Geoffrey Nice, i el professor David Crane, que va processar el president de Libèria Charles Taylor en un tribunal de Sierra Leone.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut