Una classe
A l'educació pública els docents es poden jubilar a partir dels 60 anys (ACN/Mar Martí)

Els docents de la concertada es podran tornar a jubilar parcialment als 62 anys

Educació, sindicats i patronals ultimen un document per recuperar aquesta opció, que es va perdre amb les retallades

Actualitzat

Tornen les jubilacions parcials a l'escola concertada. Departament, sindicats i patronals ultimen un acord per fer-se càrrec a mitges de les despeses d'aquestes jubilacions, que es van perdre amb les retallades. S'hi podran acollir uns 1.600 mestres i professors i podrien ser efectives al novembre.

Fa dos anys que mestres i professors de l'escola concertada no es poden acollir a la jubilació parcial, és a dir, a una retirada gradual que els permet, alhora, donar el relleu al docent que el substituirà.

Per Pilar Contreras Llanas, directora general de Centres Concertats i Privats, aquesta opció "també és un benefici de tipus pedagògic".

"Estem unint amb un contracte de relleu la il·lusió de la joventut, de les ganes de portar a terme tot allò que s'ha estudiat, amb l'experiència del docent que està a punt de sortir."


Aquesta opció es va extingir quan la Seguretat Social va canviar-ne les bases, i va deixar d'assumir part de la cotització. Des de llavors se n'han fet poquíssimes. Ara sindicats i departament han arribat a un acord perquè la jubilació parcial a la concertada torni a ser una realitat.

"L'acord hi és, el fet de tornar a la jubilació parcial és segur. Si no hi ha cap entrebanc, el mes de novembre podrem començar a fer els primers contractes de relleu."


Pere Forga Visa, secretari general de la Federació d'Ensenyament USOC, espera que ja es pugui aplicar de cara al nou curs.

"Entenem que això ha d'estar a punt per a l'inici de curs perquè es puguin planificar l'inici de curs i les plantilles amb la gent que s'hi pugui acollir. Això ha de tirar endavant en benefici de tothom."


El president de l'Agrupació Escolar Catalana, Oriol Blancher Pach, espera que l'acord no perilli amb el nou govern, ja que encara no està signat.

"Ens fan patir moltes coses: primer, estem en un moment de canvi de govern. Els acords que prengui el departament d'ara jo no sé quina continuïtat tindran. Com a conjunt d'escoles ho valorem molt positivament."


El departament està preparant tots els mecanismes de caràcter tècnic per poder assolir aquest canvi.

Els docents de l'escola pública poden deixar de treballar a partir dels 60 anys, però els de l'ensenyament concertat s'han d'esperar als 65 anys, a causa de la reforma de la jubilació del govern Rajoy.

Aquesta opció els permetrà jubilar-se abans i de manera transitòria. Queden per determinar les proporcions en què es repartiran la seva tasca amb el docent que els substitueixi, que, tot apunta, serà del 50% cadascun.

"Els primers docents que no van poder acollir-s'hi van ser els nascuts a partir de l'1 de gener del 1958. Per tant, això implica que es començarà per aquests."


Aquesta és també una opció per obrir la porta al món laboral als acabats de graduar i rejovenir els claustres.

ARXIVAT A:
Educació Drets laborals
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut