La crònica de la diada de Santa Úrsula de Valls

Doble fita històrica: la Vella i la Joves carreguen l'inèdit 3 de 9 sense folre

Agustí FornéActualitzat

Han hagut de passar més de 200 anys per veure el primer 3 de 9 sense folre de la història. L'ha fet la Colla Vella dels Xiquets de Valls, la segona ronda de la diada de Santa Úrsula. Feia molt temps que li anaven al darrere i quan l'han coronat, la plaça del Blat ha embogit. La Vella havia intentat aquest castell tres vegades, sense èxit. L'última, per Santa Úrsula de l'any passat; abans, el concursos del 2012 i del 2016.
 

 

Els rosats han acompanyat aquesta estructura inèdita amb tres supercastells més. A la primera ronda, el segon 4 de 9 sense folre de la temporada. A la tercera, amb el sisè 2 de 8 sense folre de la temporada consecutiu. I per acabar, una gran diada, un gran pilar, el pilar de vuit amb folre i manilles.

La Joves fa el 3 de 9 pocs minuts després

El primer tres de nou sense folre l'ha fet la Vella, però la Colla Joves Xiquets de Valls ha fet el segon pocs minuts després. I ha estat especialment meritori. La primera vegada que l'han intentat ja s'ha vist que el tenien, però la canalla ha dubtat. La segona, han fet llenya.
 

 

No s'han rendit. I a la tercera l'han carregat.
 

 

El cap de colla de la Joves, Francesc Xavier Ramon, assegurava: "Si he insistit era perquè teníem molta confiança. Fa molt de temps que hi treballem i sabíem que el podíem fer. Fins i tot crec que algun dels intents d'avui l'hem pogut descarregar."

Els "vermells" han obert plaça amb el seu castell franquícia, el 2 de 8 sense folre, i l'han descarregat per tercera vegada consecutiva aquesta temporada. També han completat un 4 de 9 amb folre i un pilar de 7 amb folre.

 

Segurament la millor actuació de la història

"Avui competíem contra nosaltres mateixos -deia Albert Martínez, el cap de colla de la Vella-. Però haver de lluitar amb una colla Joves que estava tan bé encara ens ha motivat més."

Algú dirà que els castells s'han de descarregar, o que els punts del concurs no han de ser la referència, o que troben a faltar algun castell de deu. Però es miri com es miri es, segurament és la millor actuació de la història.

Els dos caps de colla han coincidit a destacar que la plaça del Blat i Santa Úrsula no s'assembla a res, i que una diada tan gran com la d'avui afavoreix Valls, més enllà de la colla que sigui cadascú.

ARXIVAT A:
Castellers
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut