Cues davant un centre d'atenció primària de Barcelona (Pau Venteo / Europa Press)
Cues davant un centre d'atenció primària de Barcelona al començament de la crisi sanitària pel coronavirus (Pau Venteo / Europa Press)

Doblar UCIs i reforçar l'atenció primària, condicions del govern espanyol per al desconfinament

Els experts que assessoren el Ministeri de Sanitat han lliurat un document amb recomanacions sanitàries per a l'estratègia de transició

RedaccióActualitzat

El Ministeri de Sanitat demanarà a les comunitats autònomes que tinguin capacitat per doblar les UCIs en cas d'un rebrot del coronavirus.

És una de les condicions que s'hauran de complir per poder obtenir l'autorització per iniciar la desescalada asimètrica en les mesures de confinament, segons recull un informe del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries que avui el Ministeri de Sanitat ha presentat a Pedro Sánchez.

Els experts es mostren contraris a fer tests massius entre la població en persones asimptomàtiques. L'informe diu que, en absència d'una vacuna a curt termini, "no és raonable basar les estratègies de control de l'epidèmia en el fet que un percentatge alt de la població sigui immune" a la malaltia.

El document, titulat "Recomanacions sanitàries per a l'estratègia de transició", inclou altres requisits assistencials que les comunitats autònomes hauran de garantir per evitar que el sistema sanitari es desbordi en una segona onada de l'epidèmia.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assegurat que el pla de transició que es presentarà dimarts serà "gradual, asimètric i coordinat". Illa ha assegurat que estudiaran les propostes alternatives presentades pels governs autonòmics.

En tot cas, ha dit el director del Centre de Coordinació d'Alertes, Pedro Simón, les mesures per rebaixar el desconfinament ens portaran a "una nova normalitat" molt diferent de la que vivíem abans del mes de març:

"No serà una normalitat com la coneixíem fa un any, sinó una nova normalitat en què garantirem que, en els propers mesos, els riscos, si bé no els podrem controlar del tot, els podrem reduir prou perquè no afectin de forma tan negativa com fins ara."

S'avaluaran quatre capacitats estratègiques de cada regió o comunitat autònoma: la robustesa del sistema sanitari, la vigilància epidemiològica, la identificació i contenció de noves fonts de contagi i l'establiment de mesures de protecció col·lectiva contra el virus.


Sistema sanitari

La xarxa sanitària haurà de complir una sèrie de requisits fonamentals per a la gestió de la pandèmia:

- Capacitat per doblar el nombre de llits a les UCIs. A més, caldrà reservar equips de ventilació mecànica (respiradors) i la medicació necessària per tractar pacients crítics. El document recull que "el reforçament iniciat les últimes setmanes s'ha de consolidar i s'ha de garantir la possibilitat de desplegar capacitats addicionals en un espai de temps curt".

- Establir circuits separats en l'atenció primària per a persones amb símptomes respiratoris o infecciosos de la Covid-19. El que recomana aquest document és que s'habilitin "centres específics per a pacients sospitosos d'estar infectats".

Es demanarà que es pugui garantir un diagnostic precoç de la malaltia i l'aïllament de tots els casos d'infecció per SARS-CoV-2 "minimitzant els riscos per al personal sanitari i la resta de la població. En aquest sentit, caldrà, assegurà el document dels experts, reforçar l'atenció domiciliària.

- El personal sanitari haurà de tenir "accés suficient" a equips de potecció idividual (EPI).

Vigilància epidemiològica

El document presentat pel govern espanyol diu que cal monitoritzar la transició amb sistemes d'informació epidemiològica. Però no especifica quins han de ser aquests indicadors epidemiològics. És a dir, no fixa quin és el nivell de transmissió del coronavirus màxim que hauria de permetre aixecar les restriccions de moviment imposades per l'estat d'alarma.

Fernando Simón ha reconegut que els experts recomanen que la taxa R0, que mesura el nombre de vegades que cada infectat transmet la malaltia, sigui inferior a 1 de forma sostinguda. Però el document no marca cap indicatiu per a l'R0.

Preguntat pels periodistes sobre proves serològiques, Simón ha dit que les dificultats d'interpretació dels resultats en aquests moments poden generar més dubtes i proporcionar una informació poc segura:

"Si les proves no es controlen adequadament, no donaran la informació amb la seguretat amb què es vol rebre i en alguns casos generaran més dubtes", ha advertit el doctor Simón.

"Quan hi hagi tests disponibles per fer-se de forma voluntària i en qualsevol lloc, ja es plantejarà aleshores si té sentit fer-los. Sens dubte ara mateix no estem en aquest moment i hem de vigilar."


El president de la Generalitat ha explicat avui en la conferència de presidents a Pedro Sánchez el pla per desconfinar Catalunya inspirat en les recomanacions de l'epidemiòleg Oriol Mitjà. Un pla de desconfinament que demana fer tests serològics i PCR massius per saber el grau de contagi de la població catalana.

Pedro Simón ha explicat que la delimitació de quines àrees geogràfiques podran passar a una altra fase de desconfinament "s'acordarà amb les comunitats autònomes", però ha deixat clar que "hi haurà accions que es podran fer en unes zones i no en unes altres".

Contenció de nous contagis

Caldrà diagnosticar totes les persones simptomàtiques amb proves PCR o altres "que s'identifiquin com a adequades" i aïllar-les de forma preventiva.

En aquest sentit, el document diu que caldrà habilitar hotels o altres instal·lacions per acollir els casos lleus de la malaltia.

Els experts no descarten el "confinament total o parcial" de grans grups de població durant llargs períodes de temps amb l'objectiu d'aturar la transmissió del virus i donar marge perquè hi hagi al mercat una vacuna contra el coronavirus.

Els col·lectius que puguin ser focus de transmissió, com residències, centres sociosanitaris, centres penitenciaris i altres, hauran ser objecte d'atenció especial amb protocols de cribratge prioritari.


Mesures de protecció col·lectiva contra el virus

El document insisteix en la necessitat de mantenir la distància interpersonal de dos metres i rentar-se sovint les mans amb aigua i sabó o amb gel hidroalcohòlic per evitar contagis.

També diu que s'ha de reforçar l'ús de mascaretes entre la població i augmentar la desinfecció d'espais comunitaris com els centres sociosanitaris o els espais laborals.


El document "Recomanacions sanitàries per a l'estratègia de transició" complert:  

Recomendaciones sanitarias ... by Moderador Noticies Web on Scribd

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarmaSalut
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut